Vijesti
Svijet
Kardinali započeli proces biranja novog pape, prvo će suziti krug kandidata
01.03.2013. 12:00
Izvor: Klix.ba
Kardinali započeli proces biranja novog pape, prvo će suziti krug kandidata
Sa zvaničnim odlaskom pape Benedikta XVI u penziju kardinali širom svijeta počelli su kompleksan, šifriran i nesiguran proces izbora novog vođe katoličke crkve.
Neki detalji su i dalje nejasni zahvaljujući Benediktovom prekidanju tradicije da pontifikat prestaje papinom smrću, tako da će "prinčevi crkve" prvo održati neformalni sastanak prije tradicionalne runde razgovora u ponedjeljak.
Nijedan kandidat se ne izdvaja među 115 kardinala, onih ispod 80 godina, spremnih da uđu u Sikstinsku kapelu kako bi izabrali novog papu. Diskretno sužavanje kruga potencijalnih kandidata je prva stvar na agendi kardinala.
Oni će također koristiti i opće kongregacije i konsultacije iza zatvorenih vrata koje će prethoditi konklavi, kako bi raspravili buduće izazove poput vatikanskog menadžmenta, potrebe za poboljšanjem komunikacije i krize sa seksualnim zlostavljanjem koja ne prestaje.
Benedikt XVI je završio svoju osmogodišnju vladavinu obećavši bezuslovnu poslušnost svom nasljedniku koji bi trebao voditi 1,2 milijarde katolika u jednom od najproblematičnijih perioda u dvije hiljade godina dugoj historiji Crkve.
"Razgovor koji ćemo imati na kongregaciji bit će najvažniji za intelektualnu pripremu izbora pape“, izjavio je bostonski kardinal Sean O'Malley, dodavši da se birači intenzivnom molitvom već duhovno pripremaju za glasanje.
"Mislim da svaki od nas već ima neku listu primarnih kandidata“, rekao je čikaški kardinal Francis George.