Vijesti
Svijet
Assadov režim namjerava upotrijebiti hemijsko oružje
14.03.2013. 20:00
Izvor: Mojevijesti.ba
Assadov režim namjerava upotrijebiti hemijsko oružje
Režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada namjerava upotrijebiti hemijsko oružje u borbi protiv pobunjenika, rekao je u četvrtak šef izraelske vojno-obavještajne službe.
Govoreći na godišnjoj konferenciji Herzliya o sigurnosti i politici, general-major Avi Kohavi je rekao da Assad i dalje ima pod kontrolom svoje zalihe hemijskog oružja, za koje jevrejska država strahuje da bi mogle pasti u ruke paravojnih snaga.
"Assad se priprema da upotrijebi hemijsko oružje. Još uvijek nije izdao naredbu, ali se sprema na to", rekao je on na konferenciji, ističući da sirijski lider i dalje drži pod svojom kontrolom zalihe hemijskog oružja, vojne opreme i zračne snage.
Obraćajući se na istoj konferenciji početkom ove sedmice, šef vojske Benny Gantz upozorio je da "terorističke" grupe, koje se bore zajedno s pobunjenicima koji žele svrgnuti Asadov režim, postaju sve snažnije, podsjetio je AFP.
"Situacija u Siriji je postala izuzetno opasna. Terorističke organizacije postaju sve snažnije. Sada se bore protiv Asada, ali bi se u budućnosti mogle okrenuti protiv nas", rekao je Gantz.
Nekoliko radikalnih islamističkih grupa pridružilo se dvogodišnjem ustanku protiv Assada, a jedna od najistaknutijih je Front El-Nusra.