Vijesti
Svijet
Tibetanski politički zatvorenik
Jigme Gyatsoa oslobođen nakon 17 godina zatočeništva
03.04.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Jigme Gyatsoa oslobođen nakon 17 godina zatočeništva
Kina je oslobodila tibetanskog političkog zatvorenika Jigme Gyatsoa nakon 17 godina provedenih u zatvoru, javili su lokalni mediji u utorak.
Tashi Phuntsok, portparol tibetanske vlade u egzilu, izjavio je da je Gyatso oslobođen prije isteka zatvorske kazne, vjerovatno zbog lošeg zdravlja, prenosi BBC.
Gyatso je zatvoren u 1996. godini pod optužbama za separatizam i ugrožavanje nacionalne sigurnosti, a vjeruje se da pati od problema s bubrezima.
Grupe za ljudska prava tvrde da je on mučen u zatvoru.
Phuntsok je izjavio iz Indije da se Gyatso vtatio kući u pokrajini Gansu nakon oslobađanja iz zatvora Chusul, u blizini tibetanske prijestonice Lhase.
Gyatso, 52-godišnji bivši monah, izgledao je "veoma slab" nakon što je oslobođen u subotu, javio je u utorak Radio Free Asia (RFA), radijski program koji se emituje uz američko finansiranje.
Izvještaji o njegovom oslobađanju nisu se mogli odmah potvrditi, jer je stranim medijima zabranjeno izvještavanje iz regije.
Organizacije za ljudska prava pozivale su na njegovo oslobađanje. On je bio jedan od najpoznatijih političkih zatvorenika u regiji.
Gyatso je prvobitno bio osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je zatvorska kazna produžena za tri godine u 2004. nakon što je navodno u zatvoru uzvikivao parole podrške Dalaj Lami,
Kineski čelnici optužuju Dalaj Lamu, tibetanskog duhovnog vođu u egzilu, uza podsticanje na tibetanski separatizam i nizove samospaljivanja u znak protesta protiv kineske vladavine.