Vijesti
Svijet
SJEVERNA KOREJA
Nuklearni napad na SAD je odobren!
04.04.2013. 12:00
Izvor: vijesti.ba
Nuklearni napad na SAD je odobren!
PJONGJANG - Sjeverna Koreja je ponovo dodatno zaoštrila odnose sa Južnom Korejom i SAD-om. Nuklearni napad na SAD je odobren, saopćio je Generalštab sjevernokorejske Narodne armije.
U nemilosrdnoj akciji bi moglo biti korišteno moderno oružje, navodi se u saopćenju Generalštaba sjevernokorejske Narodne armije koje prenosi državna agencija KCNA. Također se navodi da će vlada u Washingtonu biti formalno informirana o tome da je riječ o reakciji na prijetnje iz SAD-a.

Washington zahtijeva od Pjongjanga da prestane sa korištenjem ratne retorike. Posljednje u dugom nizu provokativnih saopćenja služi samo tome da Sjeverna Koreja i dalje ostane izolirana od ostatka svijeta i da time minira svoj cilj da se ekonomski razvija, saopćila je u Washingtonu glasnogovornica Nacionalnog ureda za sigurnost, Caitlin Hayden. „Sjeverna Koreja bi trebala prestati sa svojim provokativnim prijetnjama i umjesto toga koncentrirati se na ispunjavanje svojih međunarodnih obaveza,“ navodi se u Washingtonu.

Sjeverna Koreja, osim što je zvanično dala svjetlo za mogući napad na SAD, drugi dan zaredom blokira Južnoj Koreji pristup zajedničkom industrijskom kompleksu Kaesongu. Izvještaj južnokorejske agencije Yonhap u kojem je navedeno da svi Južnokorejanci moraju napustiti Kaesong do 10. aprila Ministarstvo ujedinjenja u Seulu je dematiralo. Prema navodima ovog ministarstva sjevernokorejske vlasti su samo zatražile od pojedinih preduzeća da dostave listu sa imenima radnika koji žele napustiti objekt do tog datuma. Prema informacijama iz Seula u četvrtak ujutru se u postrojenju nalazi još 812 Južnokorejanca.

U srijedu (03.04.) je sjevernokorejsko rukovodstvo obećalo da svi Južnokorejanci koji se nalaze u Kaesongu smiju napustiti ovo industrijsko postrojenje. Danas je pak, kako navodi državna agencija KCNA, Sjeverna Koreja zaprijetila povlačenjem svojih 53.000 radnika iz ovog kompleksa. Ovaj industrijski kompleks nalazi se na teritoriji Sjeverne Koreje oko deset kilometara udaljen od granice sa Južnom Korejom. On je osnovan 2004. godine kao projekat prekogranične suradnje i od tada važi za najvažniji simbol približavanja. Osim toga on je važan izvor deviznih sredstava za Sjevernu Koreju.

Zbog stalnih prijetnji iz Sjeverne Koreje Pentagon je najavio da će u narednim sedmicama postaviti proturaketni obrambeni sistem na američki otok Guam u Pacifiku.