Vijesti
Svijet
'Patriot' u Tokiju
Japan razmestio rakete u slučaju napada Sjeverne Koreje
09.04.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Japan razmestio rakete u slučaju napada Sjeverne Koreje
Japan je razmjestio rakete Patriot u svojoj prijestolnici, Tokiju, u slučaju napada Sjeverne Koreje, saopćili su u utorak zvaničnici.
U ministarstvu odbrane pred zoru su postavljena dva raketna lansera Patriot zemlja-vazduh (PAC-3) - kazao je glasnogovornik ministarstva.
Prema lokalnim izvještajima, rakete Patriot biće razmeštene na još dvije lokacije u Tokiju, prenosi francuska agencija AFP.
"Vlada ulaže napore da zaštiti živote ljudi i obezbjedi njihovu sigurnost", rekao je novinarima japanski premijer Shinzo Abe.
Baterije PAC-3 biće instalirane i na ostrvu Okinava, kazao je u ponedjeljak na televiziji ministar Onodera precizirajući da je Okinava najpogodnija lokacija za odgovor u hitnim slučajevima tako da bi ih na tom ostrvu trebalo razmjestiti za stalno.
Ovo je do sada najvidljivija reakcija Japana na prijetnje iz Pjongjanga, ocjenjuje AFP.
Oružane snage su ovlašćene da mogu da obore svaku raketu koja krene ka teritoriji Japana, rekao je glasnogovornik ministarstva odbrane.
Razmještanje raketa Patriot uslijedilo je nakon saopćenja Sjeverne Koreje u ponedjeljak da će povući 53.000 radnika iz industrijske zone Kaesong koju je napravila s Južnom Korejom i da će suspendovati sve komercijalne operacije u kompleksu zbog "ratnih huškača" s Juga.