Vijesti
Svijet
Diplomate UN-a
Zapadne zemlje imaju čvrste dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji
12.04.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Zapadne zemlje imaju čvrste dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji
Zapadne zemlje imaju čvrste dokaze da je hemijsko oružje upotrebljeno najmanje jednom u sirijskom sukobu, saopćile su u četvrtak diplomate UN-a.
Sirijska vlada i naoružana opozicija se međusobno optužuju da su upotrebljavale hemijsko oružje u građanskom ratu koji hara zemljom od marta 2011. godine.
Damask je 20. marta podnio zahtjev UN-u za istragu, koji je saopćio glavni tajnik Ban Ki-moon sljedećeg dana, podsjeća AFP.
Međutim sirijske vlasti su odbile ove sedmice pristup pripadnicima misije UN-a njihovim teritorijama, a Ban Ki-moon je naglasio da će sve optužbe biti predmet istrage.
'Imamo čvrste dokaze o upotrebi hemijskog oružja' - izjavio je novinarima u četvrtak jedan zapadni diplomat.
'Ima nekoliko primjera na osnovu kojih smo potpuno sigurni da su sporadično upotrebljavane hemijske granate' - dodao je ovaj zvaničnik, želeći da ostane neimenovan.
Jedan drugi diplomat Vijeća sigurnosti UN-a je također potvrdio da su postoje 'vrlo uvjerljivi' dokazi dostavljeni glavnom tajniku Ban Ki-moonu protiv režima Bašara el-Assada.
Velika Britanija i Francuska su dostavile informacije UN-u o tvrdnjama da su sirijske vladine snage upotrijebile hemijsko oružje protiv pobunjenika, posebno u gradu Homsu 23. decembra.
'Za žaljenje je da je sirijska vlada odbila moju ponudu da se provede istraga' - na licu mjesta, izjavio je Ban Ki-moon u četvrtak nakon susreta u Washingtonu s američkim predsjednikom Barackom Obamom.
Ban je zatražio 'nesmetan' pristup misije UN-a širom Sirije.