Vijesti
Svijet
Pakistan
Sud naredio hapšenje Perveza Mušarafa
18.04.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Sud naredio hapšenje Perveza Mušarafa
Pakistanski sud je naredio hapšenje bivšeg predsjednika Perveza Mušarafa u četvrtak u vezi s optužbama da nije dovoljno uradio u sprečavanju ubistva premijerke Benazir Buto i zbog smjene sudija 2007. godine.
Bivši general vratio se u Pakistan prošlog mjeseca nakon skoro četiri godine dobrovoljnog egzila kako bi se kandidovao na općim izborima 11. maja, uprkos mogućnosti hapšenje po raznim tačkama optužbe i prijetnji smrću od pakistanskih talibana.
Izborni zvaničnici zabranili su Mušarafu da se kandiduje za Narodnu skupštinu, ranije ove sedmice, čime su uspješno spriječeni njegovi pokušaji da se vrati u politiku, podsjeća Reuters.
Iako su Mušarafove pravne bitke dobile medijsku pažnju, on ne uživa većinsku podršku naroda, a ishod ove drame neće bitno uticati na rezulate izbora.
Najveći favorit na izborima je bivši premijer Navaz Šarif, osoba koju je Mušaraf svrgnuo s vlasti tokom državnog udara 1999. godine.
Iako je policija bila raspoređena oko sudnice, Mušarafovi tjelohranitelji su ga uspjeli izvesti iz sudnice nakon čega su se uputili na nepoznatu lokaciju.
Sud je naredio njegovo hapšenje pošto mu je prethodno odbijen zahtjev da se brani sa slobode u vezi s njegovom spornom odlukom da suspenduje ustav i proglasi vanredno stanje 2007. i smijene sudije.
Vojska je bila na vlasti u Pakistanu više od 30 godina.