Vijesti
Svijet
Pjongjang
Sjeverna Koreja traži da bude priznata kao nuklearna sila
23.04.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Sjeverna Koreja traži da bude priznata kao nuklearna sila
Sjeverna Koreja zatražila je u utorak da bude priznata kao nuklearna sila, odbacujući američki zahtjev da odustane od programa nuklearnog naoružanja prije nego što započnu pregovori.
Nakon višesedmičnih napetosti na Korejskom poluotoku, uključujući i sjevernokorejske prijetnje nuklearnim ratom, Sjever je posljednjih dana počeo da najavljuje dijalog, odgovarajući na pozive SAD-a i Južne Koreje.
Sjevernokorejske novine Rodong Sinmun odbacile su kao neosnovan i neprihvatljiv američki i južnokorejski prijedlog da pristane na ukidanje programa nuklearnog naoružanja i da prekine s lansiranjima projektila, prenosi Reuters.
'Ako Narodna Demokratska Republika Koreja pristane da sjedne za pregovarački stol sa SAD-om, to bi morao biti dijalog između država s nuklearnim oružjem, a ne jednostrano prisiljavanje naše zeemlje da odustane od nuklearnog oružja' - pišu novine, navodeći zvanični naziv Sjeverne Koreje.
Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je nedavno da bi Sjeverna Koreja trebala pokazati da je ozbiljna u odustajanju od svojih nuklearnih ambicija kako bi pregovori imali smisla.
Sjeverna Koreja 2005. godine je potpisala sporazum o ukidanju programa nuklearnog oružja u zamjenu za pomoć, ali je kasnije odustala od njega. Sjever trenutno tvrdi da je nuklearno oružje "dragocijena sablja" od koje nikada neće odustati.
Sjeverna Koreja u februaru je izvela treću nuklearnu probu.
To je izazvalo uvođenje novih sankcija UN-a Sjevernoj Koreji, koja je reagovala prijetnjom nuklearnim napadima na južnokorejske i američke mete.
Sjeverna Koreja je, međutim, prošlog četvrtka nagovijestila da napetosti popuštaju, nudeći Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji listu preduslova za razgovore, uključujući ukidanje sankcija UN-a.
Sjedinjene Države su odgovorile na ponudu, saopćivši da čekaju na "jasne signale" da je Sjeverna Koreja zaustavila svoje nuklearne aktoivnosti.