Vijesti
Svijet
Predsjednik Nigerije uveo vanredno stanje
15.05.2013. 12:00
Izvor: aljazeera.net
Predsjednik Nigerije uveo vanredno stanje
Goodluck Jonathan je naredio da vojska uđe u tri zemlje, nakon posljednjeg vala nasilja Boko Harama.
Predsjednik Nigerije Goodluck Jonathan nametnuo je vanredno stanje u tri države, u pokušaju da zaustavi sve veće nasilje grupe Boko Haram, rekavši da je stepen nasilja zahtijevao "posebne mjere".

Do ove odluke je došlo nakon nekoliko napada na sigurnosne snage i vladu, koje su na sjeveroistoku izvršili Boko Haram.

U televizijskoj izjavi u utorak, predsjednik je rekao da uvodi "vanredno stanje u Borno, Yobe i Adamawa državama."

Jonathan je kazao da će više trupa "istog trena" biti poslano u ove zone.

Sličan potez je napravio u januaru 2012. godine, nakon više napada Boko Harama, ali u tom slučaju se odnosilo samo na specifične lokalne zone u četiri države.

Reporterka Al Jazeere Yvonne Ndege rekla je da izjava predsjednika služi za "ponovno uspostavljanje javne sigurnosti".

"Ovaj potez do neke mjere udara u lice većini retorike koju smo čuli o pokušajima Vlade da dođe do mirovnog sporazuma sa Boko Haramom", rekla je ona.

"Proteklih sedmica su govorili da im ide dobro, da su se mnogi borci Boko Harama predali, ali ova odluka sve to dovodi u pitanje", zaključila je Ndege.

'Objava rata'

Da bi ovu mjeru nametnuo u cijeloj zemlji, Jonathan mora dobiti odobrenje zakonodavaca, što je rekao da će učiniti.

Kada je nekadašnji predsjednik Olusegun Obasanjo pokrenuo ovu mjeru 2004. i 2006. godine, uklonio je demokratski izabrane guvernere i postavio svoju administraciju.

Jonathan je rekao da neće tako postupiti: "Guverneri i drugi političari u ovim zemljama će nastaviti raditi svoj posao“, rekao je on.

Naoružana grupa Boko Haram bori se protiv vlade sa ciljem formiranja islamske republike u većinski muslimanskom sjeveru, a nasilje je od 2009. godine uzelo 3,600 života.

Novi napadi su podigli zabrinutosti da su se borci ohrabrili, a predsjednik kaže da su posljednji valovi nasilja „objava rata“.