Vijesti
Svijet
Protesti u Turskoj
U više gradova privedeno oko 180 demonstranata
01.06.2013. 14:00
Izvor: mojevijesti.ba
U više gradova privedeno oko 180 demonstranata
U više gradova u Turskoj tokom noći i u ranim jutarnjim satima privedeno je oko 180 osoba, zbog nasilja tokom protesta zbog rekonstrukcijskih zahvata u parku Gezi, smještenom na istanbulskom trgu Taksim, javio je novinar agencije Anadolija.
U istanbulu je privedeno 69, Izmiru 90, Isparti 16 i Kayseriju devet osoba, potvrdili su zvaničnici.
Policija je zatvorila neke od prilaza trgu Taksim, a demonstranti su se nakon jutrošnje intervencije policije demonstranti su se razišli u manjim grupama i trenutno se nalaze u obližnjim ulicama.
Demonstranti su u ranim jutarnjim satima bacali kamenice i staklene boce na pripadnike policije.
Kako javlja novinar agencije Anadolija, većina dućana na trgu Taksim je zavorena, a neki objekti pretrpjeli su materijalnu štetu.
Ministar unutrašnjih poslova Turske Muammer Guler izjavio je ranije kako će svaki navod i svaka prijava o nesrazmjernoj upotrebi sile prilikom demonstracija biti istraženi, dok je guverner Istanbula Huseyin Avni Mutlu napomenuo kako stabla iz parka Gezi nisu posječena, nego iskopana i premještena na drugu lokaciju, kako ne bi došlo do uništavanja zelenih površina.
Protesti su počeli zbog ponovne izgradnje historijske kasarne iz osmanskog doba, a koja je srušena 1940. godine, a čija je lokacija planirana za sporni park Gezi.