Vijesti
Svijet
Mijanmar
Aung San Suu Kyi najavila kandidaturu za predsjednicu
06.06.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Aung San Suu Kyi najavila kandidaturu za predsjednicu
Mijanmarska opozicijska čelnica Aung San Suu Kyi u četvrtak je najavila da će se kandidovati za predsjednicu države na izborima 2015. godine.
Obraćajući se svjetskim liderima i čelnicima poslovnog svijeta na ekonomskom forumu u prijestolnici Naypyidawu, dobitnica Nobelove nagrade za mir pozvala je na izmjene u mijanmarskom ustavu koji je spriječava da predvodi svoju zemlju.
Želim da se kandidujem za predsjednicu, i iskrena sam u tome. Da se pretvaram da ne želim biti predsjednica, to ne bi bilo pošteno - rekla je u svom obraćanju Suu Kyi delegatima Svjetskog ekonomskog foruma za istočnu Aziju, javlja AFP.
Najveća prepreka za njene predsjedničke ambicije je trenutni ustav zemlje, koji blokira predsjedničku kandidaturu svake osobe čije su bračni drug ili djeca strani državljani.
Dvojica sinova Suu Kyi i njen pokojni suprug Michael Aris su britanski državljani, i smatra se da će ta odredba u ustavu biti prepreka za njenu eventualnu kandidaturu za predsjedničke izbore.
Civilna vlada predsjednika Thein Seina iznenadila je svijet otkako je došla na vlast prije dvije godine dramatičnim političkim i ekonomskim reformama koje u dovele do ukidanja većine zapadnih sankcija.
Na stotine političkih zatvorenika je oslobođeno, demokratska aktivistica Suu Kyi ušla je u parlament, a primirja su postugnuta u mnogobrojnim etničkim sukobima u Mijanmaru.
Suu Kyi, koju je vojna hunta držala zatvorenu 15 godina, uživa veliku popularnost u Mijanmaru, i uveliko se smatra da će njena Nacionlna liga za demokratiju pobijediti na izborima ako budu slobodni i pošteni.