Vijesti
Svijet
Grčka
Počeo generalni štrajk zbog gašenja državne televizije ERT
13.06.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Počeo generalni štrajk zbog gašenja državne televizije ERT
U Grčkoj je u ponoć počeo generalni štrajk zbog odluke vlade da ugasi državnu televiziju ERT, zbog čega je 2.700 ljudi ostalo bez posla.
Trgovinski sindikati i svi grčki mediji učestvuju u štrajku, a kasnije tokom dana planirani su protesti, prenosi BBC.
Grčki premijer Antonis Samaras branio je svoju odluku, donijetu u sklopu mjera štednje, navodeći da je ERT "simbol trošenja i nedostatka transparentnosti".
Grčka vlada je u ponedjeljak saopćila da će privremeno ukinuti državnu televiziju i radio, a signal stanice, koja kao radio postoji od 1938., a kao televizija od 1966. godine, ugašen je u utorak ujutro.
Novinari su odbili da napuste centrale u Atini i Solunu, gdje nastavljaju protest uz podršku više hiljada pristalica, emitujući program preko interneta i kanala Komunističke partije.
Administracija premijera Samarasa predstavila je u međuvremenu zakon na osnovu kog će formirati novu radio-televiziju pod nazivom Novi helenski radio, internet i televizija (NERIT) umjesto ERT.
Samaras je naglasio da zatvaranje državne radio-televizije nije dio kreditnih obaveza Grčke, a ranije Evropska komisija je negirala da je to bio njen zahtjev u okviru budžetskih mjera štednje.
Evropska unija je saopćila da ne dovodi u pitanje odluku grčke vlade, ali da državna radio-televizija predstavlja "sastavni dio evropske demokratije".
Sa svih strana stizale su poruke podrške grčkim novinarima, a briselska televizija Tele Brisel zamijenila je u utorak svoj logo znakom "ERT Solidarnost".
Poruke podrške grčkim novinarima i osudu zbog gašenja državne radio-televizije iskazali su i bugarska nacionalna televizija i radio BNT i BNR, kao i Udruženje slovenačkih novinara, koje je istaklo da je ovakav potez Atine predstavlja "napad na demokratiju".
Solidarnost s kolegama iz Grčke iskazali su i novinari i uprava austrijske državne televizije ORF.