Vijesti
Svijet
Barack Obama
SAD nastavlja s nadzorom američkih građana putem interneta
18.06.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
SAD nastavlja s nadzorom američkih građana putem interneta
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama za televiziju PBS izjavio je da je program nadzora koji sprovodi Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) u SAD-u potreban zbog jačanja sigurnosti u toj zemlji.
On je kazao da će biti formirana nezavisna komisija koja će provjeriti cijeli program internet nadzora u SAD-u.
"Ako ste američki građanin, onda NSA ne prisluškuje vaše razgovore i ne provjerava vašu elektronsku poštu, osim kada za to dobije konkretanu odluku suda.
Vlada SAD-a mora objasniti građanima kako sve to funkcioniše kako se ne bi pomislilo da Veliki Brat prisluškuje pozive, čita SMS poruke i provjerava vašu elektronsku poštu”, izjavio je Obama.
Naime, bivši uposlenik NSA-a Edward Snowden prošle sedmice je u listu Guardian iznio podatke prema kojima ta nacionalna agencija ima pristup cjelokupnoj internet komunikaciji američkih građana, kao i telefonskim pozivima preko mobilne telefonije.
Prema posljednjim informacijama, Snowden se navodno krije u Hong Kongu, ali njegovo tačno boravište nije poznato.
Američki predsjednik potvrdio je tačnost Snowdenovih navoda, ali je do sada sve branio borbom protiv terorizma, ističući da nad tajnim programom postoji sudska i kongresna kontrola i da se time štite američki državljani od potencijalnih napada.
Snowden, koji je medijima dostavio podatke o internet špijuniranju koje sprovodi američka vlada, rekao je da se na ovaj potez odlučio zbog “neprestanih laži” visokih američkih zvaničnika pred Kongresom.
Snouden je od 20. maja u Hong kongu i pod istragom je američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), ali vlasti SAD-a do danas nisu uputile zvanični zahtjev za njegovo izručenje.