Vijesti
Društvo i ekonomija
Kriza u EU bit će pogubna za BiH!
19.07.2013. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Kriza u EU bit će pogubna za BiH!
Kriza u eurozoni usporit će evropske integracije naše kao i drugih zemalja u regionu, a nivo pomoći iz Brisela također će zabilježiti pad, što će dodatno pogoditi našu zemlju i umanjiti izglede za ekonomski oporavak i rast zaposlenosti u Bosni i Hercegovini.
Ovo je kazao ekonomski analitičar Zlatko Hurtić komentirajući rezultate istraživanja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OCDE), koji pokazuju da će do kraja 2014. godine nezaposlenost u eurozoni dostići rekordan nivo.
Prema rezultatima OCDE-a, do kraja naredne godine prosječna stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosit će čak 12,3 posto.
Organizacija upozorava i na veliki i rastući jaz među zemljama, a najvišu stopu nezaposlenosti, od čak 28 posto, dostići će Španija i Grčka.
Hurtić je mišljenja da je rast nezaposlenosti u većini zemalja eurozone rezultat produbljivanja ekonomske krize koje je nastupilo nakon fiskalnog sloma Grčke i rasta budžetskih deficita u Španiji, Italiji i Portugalu.
'U svakom slučaju, to nije dobra vijest za BiH, gdje je nezaposlenost, također, u porastu. Zbog političke krize i nedostatka ekonomskih reformi investitori zaobilaze našu zemlju. Stoga, rast izvoza jedino je rješenje u datim okolnostima kako bi se osigurale veće stope ekonomskog rasta i pad nezaposlenosti' - navodi Hurtić.

Izvozno tržište
On dodaje da je eurozona važno izvozno tržište za našu zemlju te da je zbog ekonomske krize na ovom području teško očekivati da će naše stope izvoza bilježiti znatniji rast.
'Zabrinjava rast ekonomskih izazova u Irskoj, a posebno u Francuskoj. Rezultat toga je pad povjerenja investitora za ulaganja u ove zemlje, što je, zajedno s provođenjem strogih mjera štednje, dovelo do usporavanja ekonomskih aktivnosti i rasta nezaposlenosti' - pojasnio je Hurtić.

Većina mladih bez posla
U zoni OCDE-a svrstano je 20 evropskih država, države Sjeverne Amerike, Australija, Novi Zeland, Čile i Izrael, a u njima je nezaposleno oko 48 miliona ljudi.
Ovaj broj je za 16 miliona veći nego 2007. godine, prije izbijanja ekonomske krize.
Zabrinjavajući je podatak da je stopa nezaposlenosti mladih na veoma viskom nivou, saopćili su iz Organizacije, a najviša stopa je u južnoj Evropi. U Grčkoj je ta stopa 60 posto, u Španiji 55, a 40 posto u Italiji i Portugalu.