Vijesti
Društvo i ekonomija
LAKŠE PRIJEVOZNICIMA U 2015. će se uvesti “carina bez papira”
07.11.2013. 20:00
Izvor: Dnevni-list.ba
LAKŠE PRIJEVOZNICIMA U 2015. će se uvesti “carina bez papira”
BANJA LUKA – Umjesto dosadašnje procedure prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici uskoro će u našoj zemlji biti dostupna razmjena poruka i podataka elektroničkim putem.
Riječ je o uvođenju novog kompjuteriziranog provoznog sustava NCTS, koji omogućava kompletnu razmjenu podataka u elektroničkom smislu, odnosno tzv. carinu bez papira. Upravu za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH) posjetilo je izaslanstvo Uprave carina Crne Gore gdje se na zajedničkom sastanku raspravljalo o uvođenju NCTS-a u dvije države.
Ušteda vremena i novca
NCTS je, kako su objasnili u UNO-u, novi kompjuterizirani provozni sustav koji trenutačno koriste 32 zemlje. Od toga je 28 zemalja članica Europske unije i četiri zemlje članice EFTA-e. Koristi se u cilju smanjenja trajanja provoznih carinskih procedura i olakšavanja prekograničnog prometa i protoka roba.
- Ovaj sustav omogućava kompletnu razmjenu podataka u elektroničkom smislu tzv. carinu bez papira te manje redove kamiona na graničnim prijelazima i u carinskim ispostavama. Najveća prednost NCTS-a je mogućnost da se koristi elektronička razmjena poruka i podataka umjesto dosadašnje procedure prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici. To će omogućiti da jednom podnijeta deklaracija isprati cijeli tijek transporta, pri čemu će se znati u svakom trenutku gdje se roba nalazi, naglašavaju u UNO-u BiH. U Upravi su spomenuli kako će NCTS osim uštedjeti vrijeme za sve korisnike uštedjeti i mnogo novca jer se radi o redukciji troškova provoza.
Početkom 2015. godine
Pripreme za uvođenje NCTS-a u BiH UNO BiH započeo je prije godinu dana u smislu pripreme svih potrebnih propisa, nabave odgovarajuće opreme i početka razvoja vlastite informatičke aplikacije, napominju u Upravi. Čitav projekt radi se u okviru Twinninga, financira se dijelom iz proračuna UNO-a, a dijelom iz IPA fondova EU-a. Projekt NCTS-a za BiH, izaslanstvu Uprave carina Crne Gore, u ime UNO BiH predstavila je Svjetlana Perković, pomoćnica direktora UNO-a u Sektoru za IT i rukovoditeljica projekta.
- Očekuje se da će Bosna i Hercegovina NCTS sustav uvesti početkom 2015. godine na nacionalnoj razini, a punopravna članica konvencije o provozu treba postati točno godinu dana kasnije kada će se NCTS primjenjivati na međunarodnoj razini, zaključeno je u UNO-u.
Uprava carina Crne Gore tek je uradila prve korake za uvođenje NCTS-a te su u Banjoj Luci preuzeta iskustva UNO-a BiH kad je u pitanju prva faza pripreme za uvođenje NCTS sustava. Na sastanku u Banjoj Luci, prezentaciju o radu NCTS-a u Europskoj uniji, održali su i predstavnici Carinske uprave Republike Slovenije, Stanislav Mikuž, zamjenik direktora i Jure Bačer, nacionalni koordinator za NCTS u Sloveniji kao carinskih tijela koji od ulaska Slovenije u EU primjenjuje NCTS.