Vijesti
Žuta štampa
Autor i roker proziva Gradsku upravu
Milić Vukašinović: "Moje Sarajevo" ne odgovara vlastima
07.01.2014. 12:00
Izvor: avaz.ba
Milić Vukašinović: "Moje Sarajevo" ne odgovara vlastima
Autor i roker Milić Vukašinović obrušio se na gradske vlasti u bh. prijestonici optužujući ih na svom Facebook profilu da ignoriranjem njegove pjesme "Moje Sarajevo" "podržavaju odumiranje multinacionalnosti". Na YouTubeu objavio je i demo snimak numere.
Poslije rata
- Pjesmu „Moje Sarajevo“ uradio sam u demo verziji računajući da će se zainteresirati neko iz gradske vlasti da se pjesma uradi kako treba, s više pjevača, orkestrom i horom. Međutim, izgleda da sadašnjim gradskim ocima više ne odgovara multinacionalno Sarajevo i ovakav tekst koji veliča bratstvo i jedinstvo. Pozdrav od Sarajlije koji zna da je Sarajlijama dovoljan i ovaj demo - pojasnio je Vukašinović, koji trenutno živi u Beogradu.
Doktor za rokenrol u telefonskom razgovoru za "Dnevni avaz" pojašnjava da se nije lično obraćao nadležnim u Gradskoj upravi, nego da je to "za njega učinio prijatelj". Smatra i da je njegova pjesma nepravedno isječena iz emisije "Show Time" početkom 2013. godine, kada je na Pinku BH gostovao s Hankom Paldum kod urednice i voditeljice Naide Srnje.
- Moja pjesma "To je moj grad" prošla je izvanredno, slušala se 6. aprila na Dan grada Sarajeva i nastala je davno. Ovu sam napisao poslije rata, nakon svega što smo proživjeli, i ona ima težinu. Nuđena i sve je prošlo ignorantski. Sada je to jednonacionalna politika i tim političarima ne odgovara moj tekst. Dovoljno je da je skinuta iz emisije, nema šta da pričamo dalje. Otpjevao sam je u "Show Timeu" i kada sam gledao snimak, vidio sam da je isječena, to je nevjerovatno. Onda sam zaključio da vlastima ta pjesma ne odgovara - kaže Vukašinović.
S druge strane, Srnja poručuje da u svojoj emisiji, koja je u Pinkovoj shemi bila do maja prošle godine, nikada nije rađena selekcija ni po kakvom pitanju.
Vrsta zabrane
- Ne mogu se tačno sjetiti ni da li je emisija išla uživo ili je snimana unaprijed. Vukašinovića sam pozvala jer ga poštujem i veoma cijenim ono što je uradio za Hanku Paldum. Ali, da li je isječeno, to bi se trebalo provjeriti. Ako jeste, onda je zato što smo bili ograničeni s vremenom. Na Pinku BH inače nema takve vrste zabrane. Koga nisam željela u emisiji, jednostavno ga nisam pozivala - kaže Srnja.
I pomoćnik gradonačelnika Sarajeva za kulturu, obrazovanje i sport Ramiz Kadić tvrdi da su optužbe Vukašinovića neosnovane.
- Na ovoj poziciji sam 12 godina i bilo je mnogo izdanja koje smo podržavali. Pogotovo štampanje CD-ova i sevdalinke, koja je pod zaštitom kao kulturno-historijsko naslijeđe, o čemu posebno vodimo računa. Podržavamo i sve pjesme ili knjige koje su vezane za Sarajevo. Što se tiče Vukašinovića, kojeg i lično poznajem, prvi put čujem da je pjesma nuđena Gradu Sarajevu. Te tvrdnje su potpuno neutemeljene kada je u pitanju ovaj grad, a najlakše ih je navesti - ističe Kadić.
Šou biznis je čudo
"Moje Sarajevo" nije jedini singl kojim se Vukašinović bavio u posljednje vrijeme i njegov novi album uskoro bi trebao ugledati svjetlo dana.
- Novi materijal bit će objavljen u saradnji s "Music Starom" i "City Recordsom". Za naslovnu numeru "Nemoj pjevat'" snimljen je i spot. Uradio sam i jednu s angažovanim tekstom pod nazivom "Ma nemoj" i on baš udara po politici. Odnosi se na cijeli region, jer je, otprilike, svugdje isti problem. Tu je i pjesma na engleskom jeziku koju sam izveo u "X Factoru". Nisam htio da se takmičim, nego samo da se čuje. Šou biznis je čudo - izjavio je Vukašinović.