Vijesti
Društvo i ekonomija
25.000 turista zbog nereda napustilo BiH!
21.02.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
25.000 turista zbog nereda napustilo BiH!
Demonstracije su poslale lošu sliku o Bosni i Hercegovini u svijet, rekao je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Duljko Hasić, ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH.
On je naveo da je najveću štetu pretrpjela ekonomija BiH, naročito u segmentu turizma i investicija.
Kako je istakao Hasić, podaci Turističke zajednice govore da je za prvih sedam dana protesta 25.000 ljudi otišlo iz BiH.
'Sarajevo je po preporuci svjetskih turističkih asocijacija važilo za jednu od 10 najpoželjnijih destinacija. Sada se to u velikoj mjeri promijenilo' – navodi Hasić.
S obzirom na dešavanja koja traju od 7. februara jasno je da se to odrazilo i na ukupni poslovni ambijent u našoj zemlji.
'Svi oni koji su imali namjeru ulagati preko poslovnih aranžmana, odustali su. Kapital traži sigurnost, a oni koji su uložili novac plaše se za sigurnost svog kapitala i postoji strah za povlačenjem investicija' – upozorava Hasić.
Na pitanje da li je ovo najveća ekonomska kriza poslije ratnih dejstava u BiH, Hasić navodi da je za kratak vremenski period kriza ostavila velike posljedice.
'Privrednici trpe štetu, oni koji su nabavljali na odgođeno plaćanje, sad im setraži avansno plaćanje što je dodatno opteretilo privrednike i industriju. A, dugoročno gledano, možemo imati problem sa imidžom u svijetu' - potcrtao je Hasić.
O prognozama Svjetske banke, koja je krajem prošle godine objavila ekonomski izvještaj za Jugoistočnu Evropu gdje se navodi da se u BiH u 2014. godini očekuje ekomski rast od dva posto, Hasić naziva nerealnim.
'Izborna je godina, imamo ogroman broj nezaposlenih, vanjski dug je ogroman i mogu reći da ova situacija nije održiva. Ako zadržimo prošlogodišnji nivo, to ćebiti uspjeh' – ističe on.
Inače, vanjski dug BiH od 2008. godina do danas uvećao se za 100%. Krajem prošle godine iznos vanjskog duga bio je 12 milijardi KM. Prema riječima ekonomskog stručnjaka Hasića, BiH 'nema strategiju, koordinaciju, programe usmjeravanja novca uzetog zaduživanjem od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).'
Nerealno je, navodi Hasić, ulagati novac u 'budžetske rupe, u adminstraciju, a država se toliko zadužuje da smo već ušli u dužničko ropstvo'.