Vijesti
Žuta štampa
Prve fotografije Hanke Paldum s unukom Širin
Ovakvu sreću svakome bih poželjela
24.02.2014. 12:00
Izvor: avaz.ba
Ovakvu sreću svakome bih poželjela
Hanka Paldum obustavila je ujesen prošle godine sve svoje aktivnosti na estradi kako bi se posvetila svojoj kćerci Mineli, koja je u septembru rodila kćerku Širin. Preslatka crnokosa djevojčica prvo je Hankino unuče, a kraljica sevdaha uživa u svakom trenutku provodenom sa svojom Širin.
Kao princeza
Skoro pola godine roditelji i nana vješto su izbjegavali fotoreportere i TV kamere, a ekipa "Dnevnog avaza" ekskluzivno je zabilježila prve fotografije Hanke s unučicom Širin.
Posjetili smo ih u sarajevskom domu Minele i Elvisa Jašara, a Hanka nas je dočekala kafom, sokom i kolačima.
- Samo gledam kako ću pronaći priliku da vidim unuku. Prinova nam je došla baš u vrijeme mog novog CD-a, kada sam okupirana promocijom pjesama, snimanjem spotova, putovanjima. Dosta sam bila odsutna. Gostovala sam u Švedskoj, Njemačkoj i sada se pripremam za turneju po Americi. Ali, svaki slobodan trenutak sam sa svojom Širin - govori presretna Hanka.
Kaže i da se osjaća pomalo zbunjeno, ali i da je najsretnija žena na svijetu.
- Njih troje su jako vezani. Širin odrasta okružena ljubavlju, što je najbitnije. Živi kao princeza. Mirela i Elvis imaju brak koji bih svakome poželjela. Ja sam tu samo kao potpora - kaže Paldum.
Hanka je nekoliko puta ostala sama sa Širin, a Minela je tada primala pozive u pomoć.
- Sve ovo što sada doživljavaju Minela i Elvis, ja sam prošla dok sam odgajala svoju djecu. Sve mi je poznato i blisko, ali čini mi se da mi je tada bilo lakše. Možda sam bila manje svjesna, mlada. Sada sam mnogo opreznija. Recimo, kada sam sama sa Širin i dan se ne odvija u njenom ritmu, zna biti malo ljuta, a ja se nekako izgubim kao da nikada nisam rodila, rasplačem se i odmah zovem Minelu. Ne mogu da podnesem ničiju suzu, posebno dječiju - priznaje Hanka.
Značenje imena
Širin je veoma dobra beba i za njen osmijeh svi se podjednako bore, i dede i nane, ali i tetka Minela te daidža Mirza.
- Svaki dan je prepun lijepih situacija. Mirza je toliko emotivan da, kad god vidi Širin, zaplače, a njena tetka, moja imenjakinja, iz naše kuće odlazi tužna ako Širin spava. Deda Mufta je mnogo voli, kao i Elvisovi roditelji. Uživamo svi, njen osmijeh sve nas raznježi, a naravno, Širin se najviše obraduje ocu kada dođe sa posla - govori Minela, koja je kćerci dala ime po svojoj dugogodišnjoj prijateljici iz Zagreba, a znači lijepa.
Hanka ističe da zeta Elvisa doživljava kao svoje dijete.
- Elvis je veoma lijepo odgojen momak. Čini mi se da, što ja pomislim, on već izgovori. Ne dodvoravamo se jedni drugima, hvala Bogu, tako je. Kod nas nema glume, jedan prirodan, čestit odnos i to je stub porodice. To bih poželjela svakome - ističe kraljica sevdaha.
Ovo nam je potvrdio i Elvis, kome je veoma drago što ga punica podržava u stavu da u odgoju treba zauzeti strožiji odnos prema djetetu.
- Hankino životno iskustvo svima nam mnogo znači. Od nje svako može naučiti i čuti mnogo toga. Ljudi znaju da je Hanka poznata kao vedra osoba i, zapravo, mi smo svi takvi. Najčešće smo nasmijani i dobro raspoloženi, a Hanka i njena pjesma dođu nam samo još kao šlag na tortu - dodaje Elvis.
Želi snimiti uspavanku
Prvi put u životu Hanka je poželjela i da snimi uspavanku.
- Mene je moja majka uspavljivala uz ilahije. Dok su Minela i Mirza bili mali nisam imala toliko želju da učim dječije uspavanke i pjevala sam im sevdalinke. Sjećam se, kad bih uspavljivala Mirzu, znala sam zapjevati "Ah meraka", a Minela bi na to dodala: "Mama, ti samo to znaš pjevati" - prisjeća se Hanka.
Američka turneja u martu
Prvi od deset nastupa u Americi Hanka Paldum imat će 7. marta u Feniksu, a povratak u Sarajevo očekuje je početkom aprila. U pratnji harmonikaša Samira Hodžića pjevat će u Detroitu, Sent Luisu, Džeksonvilu, Bovling Grinu, Atlanti, Hjustonu, Dalasu, Bostonu i 5. aprila u Njujorku.
- Bit će mnogo putovanja, mnogo letova, ali neka će. Bit ću odsutna mjesec i ne znam ni sama kako ću bez Širin. Sreća je što postoji Skype pa se barem tako mogu vidjeti s djecom. Bila sam i prošle godine u Americi. Kada se vratim, nastavljam dalje. Pripremam koncert u "Lisinskom" i drugim gradovima Hrvatske, kao i turneju po BiH uz pomoć Nedžada Tucakovića i njegove agencije "New Event" - poručuje Paldum.