Vijesti
Društvo i ekonomija
Prijevoznici odbili da rade
Ponovo nesuglasice na gradilištu dionice autoputa Prnjavor – Doboj
27.02.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Ponovo nesuglasice na gradilištu dionice autoputa Prnjavor – Doboj
Prijevoznici angažovani na izgradnji dionice autoputa Prnjavor – Doboj danas su djelimično obistavili rad tražeći od izvođača radova bolje uvjete rada kada je u pitanu transport materijala do gradilišta.
Oko 250 vozača kamiona odbili su da rade, kako kažu, sve dok izvođač radova firma „Granit“ ne ispuni njihove zahtjeve.
Traže da se poveća nosivost kamiona, jer im dozvoljenih 40 tona, po njihovoj računici, nije isplativo.
Predsjednik Uduženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić kaže da također zahtjevaju i veću cijenu prijevoza materijala od kamenoloma do gradišla, jer sa sadašnjom, od oko 1,80 KM po jednoj toni tereta, nemaju računicu.
Zbog toga su, kako kaže, prevozili i duplo veći teret kako bi se uklopili u tu cijelu, ali ih inspekcija općine Prnjavor svakodnevno kontrolira.
U Prnjavoru su u toku pregovori s direktorom firme „Granit“.
Iz „Autoputeva RS“, preduzeća koje je nadležno za izgradnju ove dionice, tvrdnje da izgradnja autoputa Banja Luka – Doboj, dionica Doboj – Prnjavor, teče planiranom dinamikom i nijednog trenutka nije dovedena u pitanje, uprkos, kako su naveli, određenim nesuglasicama, koje su se tokom dana pojavile između izvođača radova i podizvođača, angažovanih na transportu materijala do gradilišta.
Pomenute nesuglasice, navode, dovele su i do obustave transporta stotinak prijevoznika, koji su parkirali svoja vozila uz trasu, ne ometajući tim potezom nastavak transporta materijala do gradilišta.
Ostali prijevoznici nesmetano su nastavili sa radom, tako da tokom dana, niti jednog trenutka, nije došlo do obustave transporta ili blokade trase.
Napominju da je odnos izvođača radova i podizvođača, angažiranih na realizaciji ovog projekta isključivo stvar njihovog međusobnog sporazuma o saradnji.
Javno preduzeće „Autoputevi RS“ Banja Luka zatražilo je od izvođača radova da se novonastala situacija riješi u što kraćem mogućem roku, kako bi prijevoznici nastavili sa svojim poslom i ispunjavanjem obaveza iz ugovora.
Ovo nisu prvi problemi koji se pojavljuju na gradilištu ove dionice autoputa.