Vijesti
Svijet
Nakon prijetnji SAD-a
Putin naredio povlačenje ruskih trupa sa granice
04.03.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Putin naredio povlačenje ruskih trupa sa granice
Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je da se povuku vojne trupe te zemlje koje su bile raspoređene na granici sa Krimom gdje su se izvodile vojne vježbe.
Putin je ovu odluku donio nakon izvještaja Ministarstva odbrane, u kojem se navodi da su vojne vježbe uspješno izvedene, saopćio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.
Putin je jučer također prisustvovao vojnoj vežbi na kojoj su se mogli vidjeti ruski tenkovi i oklopna vozila koja su defilovali poligonom Kirilovski izvan grada Vjborg na granici Rusije i Finske.
Ova odluka ruskog presjednika o povlačenju trupa dolazi nako što je SAD najavila da priprema niz sankcija protiv Rusije zbog krize na Krimskom poluostrvu.
SAD je također prekinula sve vojne veze između Washingtona i Moskve nakon ruske intervencije na Krimu, saopćio je Pentagon.
"To se odnosi na vježbe, bilateralne skupove i konferencije o vojnom planiranju" - objasnio je glasnogovornik američke odbrane kontra-admiral John Kirby u saopćenju.
Washington je posljednjih godina koristio podršku Moskve za impozantnu logistiku američke vojske u Afganistanu.
"Pozivamo Rusiju na savladavanje krize u Ukrajini, a ruske snage na Krimu da se vrate u svoje baze" - kazao je glasnogovornik Pentagona i dodao da američki vojnici "prate" razvoj situacije i u "tijesnom su kontaktu" s američkim saveznicima, posebno zemljama članicama NATO-a.
Washington nije promijenio vojni položaj u Evropi i na Sredozemnom moru nakon ruske vojne intervencije u ukrajinskoj pokrajini Krim.
Jedini brod američke mornarice prisutan trenutno na Crnom moru je fregata USS Taylor, kazao je jedan zvaničnik američke odbrane koji je želio ostati anoniman.
Pucnjava upozorenja
U međuvremenu, ruski vojnici su ispalili hice upozorenja na 300 ukrajinskih vojnika koji su se približavali avio-bazi Belbek.
Više desetina ruskih vojnika su u bazi Belbek čuvali aerodrom, kad su počeli da im se približavaju nenaoružani ukrajinski vojnici.
Da bi ih naveli da se povuku, ruski vojnici su ispalili nekoliko metaka u vazduh i upozorili da će pucati na Ukrajince ukoliko nastave da im se približavaju, javio je AP.