Vijesti
Društvo i ekonomija
EU treba uspostaviti novu agendu za BiH
05.03.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
EU treba uspostaviti novu agendu za BiH
Direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu Anto Domazet smatra kako bi Evropska unija mogla pomoći BiH u prvom redu uspostavljanjem nove agende za BiH u kojoj bi težište bilo na ubrzanju socijalnih, političkih i ekonomskih reformi.
"Drugim riječima, trebalo bi skinuti anatemu s BiH u vezi s nerješavanjem provedbe odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci i napraviti korekcije u prioritetnim djelovanjima" - izjavio je Domazet u intervjuu za današnje izdanje Dnevnog lista
Uz novu agendu za BiH, dodaje Domazet, trebalo bi hitno revidirati ranije odluke o ograničavanju prava korištenja IPA fondova i omogućiti njihovo korištenje nakon što se usvoji mehanizam koordinacije u korištenju fondova EU-a.
"Na ovaj bi se način dijelom povratilo povjerenje u evropski put BiH, koji bi uz novu inicijativu EU prema zemljama regije, a time i prema BiH, bio usmjeren ka rješavanju gorućih socijalnih i ekonomskih problema u zemlji. To bi imalo nesumnjivo pozitivan uticaj na raspoloženje investitora prema BiH i dodatno aktiviralo snage u zemlji spremne na poduzimanje prijeko potrebnih reformi" – kazao je Domazet.
Na novinarski upit koje se mjere mogu poduzeti u kratkom roku da to građani osjete i da se izbjegne eskalacija prosvjeda. Domazet smatra kako u prvom koraku treba ukinuti privilegije dužnosnicima u svim stupovima vlasti i u javnim poduzećima.
"Ono što je u normalno vrijeme neka normalna naknada za rad u vlasti, u krizno doba postaje neopravdana i socijalno neprihvatljiva privilegija U kratkom roku moraju uslijediti odluke o ukidanju 'Bijelog hljeba', umanjenje plaća, ukidanje ili umanjenje paušala i naknada za odvojeni život, plaćanje za rad u komisijama itd." – kazao je Domazet.
Po njegovim riječima, zajedno sa spomenutim prvim koracima trebalo bi ubrzati aktivnosti na iskorjevanju korupcije i kriminala, u čemu je posebno značajno pitanje da se sustavno pristupi reviziji privatizacije te da se u tužiteljsko-sudbenim institucijama ubrzaju aktivnosti na donošenju odluka po već pokrenutim tužbama.
"Ono što je najteže učiniti odnosi se na ubrzanje ekonomskog oporavka otvaranja novih radnih mjesta i stabilizacija javne potrošnje. U ovoj oblasti treba donijeti krupne političke odluke koje će popraviti poslovno okruženje za privlačenje investicija i veću motivaciju poduzetnika da investiraju i otvaraju nova radna mjesta" - istaknuo je Domazet u intervjuu za Dnevni list.