Vijesti
Društvo i ekonomija
MMF neće odustati od reformi radnog zakonodavstva u FBiH!
06.03.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
MMF neće odustati od reformi radnog zakonodavstva u FBiH!
Međunarodni monetarni fond (MMF) neće odustati od izmjena Zakona o radu u Federaciji BiH koji bi poslodavcima trebao olakšati zapošljavanje novih radnika, a istovremeno umanjiti značaj kolektivnih ugovora, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP) iz izvora bliskih ovoj međunarodnoj instituciji.
Misija MMF-a je već nekoliko dana u Sarajevu i obavlja šesti pregled po kreditnom aranžmanu koji BiH ima sa ovom međunarodnom finansijskom organizacijom.
Kako je rečeno, dogovor o unaprijeđenju radnog zakonodavstva, koje kako smatraju u MMF-u opterećava poslodavce i uporava rast zaposlenosti i investicija, sa vladama entiteta je postignut već u prethodnom pismu namjere.
MMF je uvjeren da pojedini uposlenici i sindikati imaju prevelike privilegije, a da poslodavcima koji bi jedini mogli smanjiti nezaposlenost država mora dati neki podsticaj i olakšicu.

No, riječ je o strukturalnoj odrednici, a ne hitnim mjerama koje su uvjet za prebacivanje tranše. To znači, tvrde izvori NAP-a, da se o rokovima provođenja tih reformi može pregovarati. Rok koji je ranije dogovoren je već istekao, a vlade nisu provele tu reformu. Izvori iz MMF-a upozoravaju da uporedo sa krpljenjem budžetskih rupa moraju ići i reforme.
"Upravo su u toku pregovori o tome sa vladama entiteta. Nije sporno da se ove promjene moraju provesti, ali očito da vladama treba više vremena. Vidjet ćemo do kraja pregovora da li se sve može još produžiti. Ali, upozoravamo u interesu vlasti je da se ove reforme provedu što prije" – kazali su nezvanični izvori iz misije MMF-a.
Nije isključeno da se ova reforma postavi i kao uvjet sa sedmu tranšu kredita, odnosno bude razlog da se aktuelni pregled aranžamana ne završi u pozitivnom tonu, te bude prekinut dok se ne precizira rok za provođenje reforme radnog zakonodavstva.