Vijesti
Društvo i ekonomija
Safudin Čengić
Protesti nam nanose štetu i ugrožavaju radna mjesta
08.03.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Protesti nam nanose štetu i ugrožavaju radna mjesta
Rad privrednih subjekata i uposlenika onemogućava se svakodevnim protestima što dovodi do toga da će se sigurno manje puniti budžeti, a u pitanju su i radna mjesta.
Oni koji su i htjeli ulagati u BiH, sada odustaju od toga, rekao je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) predsjednik Udruženja poslodovaca FBiH Safudin Čengić.
Krajem februara Udruženje poslodavaca FBiH napravilo je niz mjera za izlazak iz ekonomske i društvene krize za period 2014-2017.
Neke od njih su: smanjenje stope nezaposlenosti, povećanje stope izvoza u odnosu na uvoz, rasterećenje privrede, osiguranje standarda socijalnim kategorijama stanovništva...
Prema Čengićevim riječima „neke mjere su kratkoročne, neke srednjoročne, a nekima će trebati godine da se mogu poduzeti“.
Čengić je kazao da je već zakazan sastanak sa premijerom Vlade FBiH Nerminom Nikšićem, na kojem će razgovarati na koji način implementirati ili kako zajednički djelovati da se ove mjere realizuju.
''Ovdje što se dešava, ove blokade, one iznimno negativno utječu na rad poslovnih subjekata u Sarajevu, Tuzli, Zenici i ostalim gradovima. Mi zaista ne možemo prihvatiti niti shvatiti da se na ovaj način pokušava riješti problem velikog broja nezaposlenih i socijalno ugroženih, jer su svakodnevno poslodavci i ljudi koji rade blokirani u svojim aktivnostima. Treba sjesti i tražiti rješenja, a ni u kom slučaju daljnjim blokadama praktično usložnjavati i onako tešku situaciju u Kantonu Sarajevo, Federaciji, pa i u čitavoj BiH'' – naveo je Čengić.
Inače ekonomski pokazatelji za naredni period nisu povoljni.
Potvrdio je to i direktor Uprave za indirektno oporezivanje Miro Džakula i kazao da se bilježi „pad investicija, krajnji pad prometa i trgovine, kao i da privrednici trebaju pomoć.“