Vijesti
Svijet
Janukovič najavio povratak u Kijev
Vlast u Ukrajini su preuzeli fašisti i ultranacionalisti
11.03.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Vlast u Ukrajini su preuzeli fašisti i ultranacionalisti
Ukrajinski oficiri i vojnici lojalni svojoj zakletvi neće slušati zločinačka naređenja pučističke vlade u Kijevu, izjavio je novinarima u utorak svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.
Dodao je da je on legitimni šef države i da također ostaje vrhovni zapovjednik ukrajinskih opružanih snaga, prenosi Russia Today.
"Još sam živ i još sam legitimni predsjednik" - izjavio je Janukovič tokom obraćanja medijima u južnom ruskom gradu Rostov na Donu.
Janukovič je rekao kako su vlast u Ukrajini preuzeli fašisti i ultranacionalisti
Janukovič je optužio zapadne zvaničnike koji su priznali vladu u Kijevu, uprkos načinu na koji je došla na vlast i njenim vezama s desničarskim radikalima.
"Jeste li slijepi? Da li ste zaboravili šta je fašizam?" - kazao je.
On je kritikovao Washington zbog odluke da omogući kredit od milijardu dolara novim vlastima u Kijevu, rekavši da američki zakon zabranjuje finansijsku podršku svakoj vladi koja je došla na vlast u vojnom udaru, svrgavajući legitimno izabranog šefa države.
Bivši predsjednik Ukrajine optužio je Sjedinjene Američke Države za finansiranje i asistiranje "državnog udara u Ukrajini".
Janukovič je izjavio da će uložiti žalbu američkim poslanicima zbog takvog kršenja zakona.
"Ostajem predsjednik i uskoro se vraćam u Kijev", rekao je Janukovič i dodao kako su predstojeći izbori u Ukrajini nelegitimni i protivustavni.
Upozorio je da se Ukrajinci suočavaju s ozbiljnim padom životnog standarda zbog mjera ekonomske štednje koje će Kijev morati poduzeti kako bi osigurao zapadnu pomoć. Vlasti će optuživati Janukoviča a vjerovatno i Rusiju zbog toga, prognozirao je on, dodajući da će to biti lažne optužbe.
On je također pomenuo prkos građana na Krimu i u istočnoj Ukrajini prema Kijevu, rekavši da te regije neće slušati nezakonitu vladu "čak i pod prijetnjom oružja".
On nije ni podržao ni osudio predstojeći referendum na Krimu o tome da li će biti nezavisan od Ukrajine i pridružiti se Ruskoj Federaciji.