Vijesti
Svijet
Kriza na Krimu
Rusija upozorava Ameriku zbog Ukrajine
12.03.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Rusija upozorava Ameriku zbog Ukrajine
Odluka Washingtona da osigura finansijsku pomoć novoj vladi Ukrajine nije u skladu s američkim zakonima, saopćilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.
To ministarstvo je također apelovalo na američke političare da misle na posljedice podržavanja radikala u Kijevu.
Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič je jučer izjavio da plan SAD da novim ukrajinskim vlastima daju kredit od milijardu dolara nije po zakonu.
"U skladu s amandmanima na zakon o stranoj pomoći iz 1961., uvedenim prije nekoliko godina, zabranjeno je davanje strane pomoći vladama zemalja čiji je izabrani šef vlade svrgnut u vojnom puču ili dekretom" - saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.
"Zato je prema svim kriterijima davanje pomoći nelegitimnom režimu u Kijevu, koji je silom došao na vlast, nezakonito i prevazilazi granice američkog pravnog sistema" - dodaje se u saopćenju koje prenosi "Glas Rusije".
Međutim ministarstvo je reklo da shvata da američka strana "vjerovatno neće priznati ovu očiglednu činjenicu" zbog stava koji je već zauzela u ukrajinskoj krizi.
"Američka administracija će najvjerovatnije nastaviti da zatvara oči pred dominacijom ultranacionalističkih snaga u Kijevu koje su krenule u lov na disidente širom zemlje, pojačavajući pritisak na stanovništvo koje govori ruski i naše sunarodnike, prijeteći ljudima na Krimu i kažnjavajući njihovu želju za samoopredjeljenjem" - ističe se u saopćenju ministarstva.
Moskva je, također, apelovala na one koji donose odluke u SAD da dobro razmisle o mogućim posljedicama "bezobzirnog ugađanja radikalnim nacistički orijentiranim elementima u Ukrajini".
Američki državni sekretar John Kerry je prošle nedjelje tokom posjete Kijevu najavio da Washington priprema kredit od milijardu dolara za novu ukrajinsku vladu.
08:07 - Turčinov: Ukrajina neće ulaziti u rat protiv Rusa na Krimu
Ukrajina neće vojno intervenisati na Krimu da bi spriječila odcjepljenje tog crnomorskog poluostrva, izjavio je vršilac dužnosti ukrajinskog predsjednika i predsjednik Vrhovne rade (skupštine) Aleksandar Turčinov.
"Ne možemo pokrenuti vojnu operaciju na Krimu zato što bismo izložili istočnu granicu i Ukrajina ne bi bila zaštićena" – izjavio je Turčinov, dok se Krim priprema za referendum o pripajanju Rusiji koji se održava u nedjelju, 16. marta.
Predstojeći referendum o pripajanju Rusiji je “farsa” čiji će rezultati biti namješteni u Moskvi, kazao je Turčinov u intervjuu za AFP.
"Ono što nazivaju referendumom neće se dogoditi na Krimu, već u kancelarijama Kremlja" – istakao je Turčinov, prenosi Tanjug.
Ruski lideri odbijaju dijalog sa ukrajinskim vlastima, dodao je on.
"Oni odbijaju svaki kontakt sa ministarstvom vanjskih poslova i vladom" – rekao je Turčinov poslije sastanka vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu u Kijevu.