Vijesti
Društvo i ekonomija
Vlada FBiH sprema platformu za pregovore sa 'Shellom'!
13.03.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Vlada FBiH sprema platformu za pregovore sa 'Shellom'!
Vlada Federacije BiH sprema pregovaračku platformu za razgovore sa američkom naftnom korporacijom „Shell“ u vezi sa eksploatacijom nalazišta nafte u BiH, potvrdio je Erdal Trhulj, ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH.
Prema njegovim riječima, u toku je priprema tendera za izbor konsultanata u pregovorima, obzirom da se radi o pregovorima za historijski ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte u BiH!
Naftna kompanija „Shell“ još je u septembru 2011. Vladi FBiH iskazala zanimanje da dobije koncesiju, te je potpisan i memorandum o saradnji.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o proglašenju Ugovora o koncesiji za istraživanje nafte i plina u Dinaridima strateškim interesom.
Trhulj je za NAP je kazao da su na posljednjoj sjednici Vlade ministarstva dobila zaduženja da urade nekoliko pravilnika i urede tu oblast, jer do sada nije postojala ova djelatnost u Federaciji.
''Vlada je dala saglasnost za raspisivanje tendera za konsultanta za pregovore, a koliko znam prevodi se tender i premijer Vlade je ovlašten za potpisivanje svih akata. Onaj ko bude pregovarao mora imati pravni okvir za pregovore. Zaduženo je da Ministarstvo okoliša da donese pravilnike o utvrđivanju naknada za zaštitu okoliša za tu djelatnost, jer mi toga nismo imali'' – kazao je Trhulj.
Također, ministar Trhulj pojašnjava da prije samog potpisivanja ugovora sa Shellom BiH mora donijeti niz propisa i urediti tu oblast.
''Ministarstvo finansija mora u roku od 40 dana donijeti fiskalnu politiku za tu oblast, jer nije samo koncesija na čemu se zarađuje nego i porez na dobit. Kod nas je on 10 posto, ali nismo imali eksploatacije nafte, a u zemljama koje se bave proizvodnjom i eksploatacijom nafte porez na dobit se kreće oko 50 posto, pa iz tog razloga je zaduženo Ministarstvo finansija da to pripremi'' – dodao je Trhulj.
Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije zaduženo je da donese uredbu koja je propisana zakonom koja treba da uradi pravni okvir za zaključivanje ugovora o koncesiji.
''I Ministrastvo rada i socijalne zaštite zaduženo je da donese pravilnik o zaštiti na radu za ovu oblast, jer je specifična i do sada je u Federaciji nije bilo. Time bi se stvorili svi preduvjeti, a sami pregovori su u nadležnosti Komsije koja treba da raspiše tender da izabere konsulatante i počne pregovore'' – dodao je Trhulj.