Vijesti
Društvo i ekonomija
Sramota je što BiH uvozi hranu
18.03.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Sramota je što BiH uvozi hranu
Dekan Veterinarskog Fakulteta u Sarajevu dr. Nihad Fejzić kazao je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) da Bosna i Hercegovina, samo od novca kojeg troši na uvoz vode i raznih prehrambenih namirnica, može ostvariti enorman ekonomski napredak za kratko vrijeme, ukoliko bi taj novac usmjerila u domaću proizvodnju.
''Naša zemlja godišnje izdvaja više od jedne milijarde maraka na kupovinu hrane izvan naših granica. Zamislite kakva bi investicija bila da se taj novac usmjeri prema domaćim proizvođačima'' – kaže dr. Fejzić.
On objašanjava da je Sarajevo, kao najveći urbani centar u BiH, ujedno i najveći potrošač hrane u zemlji, ali da istovremeno na Kantonu Sarajevo ne postoji niti jedan ozbiljan proivođač mesa.
Naša zemlja, kaže on, samo u prošloj godini uvezla je preko 30. 000 junadi za klanje, i preko 1.000 kontejnera smrznutog mesa.
''Jasno e da mi u BiH možda ne možemo proizvoditi računare, ali barem možemo proizvesti hranu za sebe'' – kaže Fejzić.
Ona napominje da baviti se stočarstvom ili poljoprivrednom proizvodnjom u ozbiljnoj mjeri, znači da iza proizvođača mora stati država, koja će mu pomoći ukoliko zapadne u probleme. Bez ozbiljnih stimulativnih mjera, kaže Fejzić, nema ni ozbiljne proizvodnje.
''Odgovornost za ovoliku rastrošnost, kada je u pitanju uvoz hrane, isključivo je na državi. Niko ozbiljan se neće upustiti u poljoprivrednu i stročarsku proizvodnju, ako iza njega ne stane država'' – upozorava Fejzić.