Vijesti
Svijet
Američki predsjednik
Obama u posjeti Evropi u jeku krize oko Krima
23.03.2014. 14:00
Izvor: mojevijesti.ba
Obama u posjeti Evropi u jeku krize oko Krima
Američki predsjednik Barack Obama sutra kreće na šestodnevnu turneju po Evropi i Saudijskoj Arabiji u jeku najgore krize u odnosima između Istoka i Zapada posljednjih godina, izazvane ukrajinskom krizom, prenosi Tanjug.
Predsjednik SAD-a će nastojati da uvjeri svoje saveznike da će SAD stajati uz njih i potvrditi američku politiku u vezi s nuklearnim pregovorima s Iranom.
Učešće Obame na trećem Samitu nuklearne sigurnosti u Hagu, događaju koji je proizašao upravo iz njegove inicijative za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje i radioaktivnog materijala, planira se već mjesecima, ali je zbog krize na Krimu to sada postala najvažnija evropska turneja nekog američkog predsjednika posljednjih godina, prenijela je agencija AFP.
Obama zagovara ideju da se u Hagu istovremeno održi i samit Grupe sedam najrazvijenijih svjetskih privreda, na kojem bi on intenzivirao napore za izolaciju Rusije i izložio posljedice po tu zemlju zbog pripajanja poluostrva Krim.
Tema Krima će sigurno dominirati Samitom nuklearne sigurnosti u Hagu, navodi AFP, dodajući da će to odmah poslije biti i tema Obamine posjete Briselu, tokom koje će se on sastati s liderima Evropske unije, Hermanom van Rompuyjem i Joseom Manuelom Barrosom, kao i generalnim sekretarom NATO Andersom Foghom Rasmussenom.
Jedna od ključnih poruka Obamine posjete Evropi će biti uvjeravanje da će Washington poštovati obaveze prema svojim partnerima u NATO-u, uključujući i bivše sovjetske države koje su sada članice Alijanse.
Predsjednik SAD-a će se u četvrtak, 27. marta, zaputiti u Vatikan na audijenciju kod pape Franje, a turneju će završiti u Saudijskoj Arabiji, gdje će pokušati da umiri zabrinutost tamošnjih zvaničnika u vezi s američkom politikom prema Iranu i njegovom nuklearnom programu.