Vijesti
Društvo i ekonomija
Muhamed Omerović
Pitka voda je najveći ekonomski potencijal BiH
23.03.2014. 14:00
Izvor: mojevijesti.ba
Pitka voda je najveći ekonomski potencijal BiH
Pitka voda je najveće bogatstvo Bosne i Hercegovine i najmanje korišteni ekonomski potencijal, kazao je Muhamed Omerović, profesor na Univerzitetu u Tuzli i predsjednik ekološkog pokreta 'Eko Zeleni', a povodom Svjetskog dana voda koji se danas obilježava.
No, uprkos prirodnim resusrima, koji bi uz relativno mala ulaganja mogli biti pokretač bh. ekonomije, Omerović kaže da se to bogatstvo ne eksploatira niti čuva.
U BiH, primjerice, postoji tek nekoliko firmi koje prerađuju i pakuju vodu, a i dalje uvozimo velike količine.
''Vlade u BiH moraju osmisliti programe koji će unaprijediti eksploatisanje i prerađivanje pitke vode'' – kaže Omerović za NAP.
Prema okvirnim i nepotpunim istraživanjima, voda iz planinskih predijela BiH, poput one sa izvorišta na planini Bjelašnici, Zelengori, Majevici, ali i desetinama drugih planina, može parirati najprestižnijim vodama u svijetu.
''Za našu vodu naročito su zainteresirane zemlje iz arapskog svijeta, koje nemaju dovoljno pitke vode. Moramo pronaći način kako da to iskorisitmo'' – upozorva Omerović.
On napominje da velikih izvorišta čiste vode na prostoru cijele BiH ima i na relativno malim dubinama, što pojeftinjuje proces same eksploatacije vode.
Osim što BiH ima, kako kaže Omerović, rudnike pitke vode, naša zemlja ima i velika izvorišta termalne ljekovite vode, koja je, također, prirodni potencijal koji zemlji može donijeti veliku ekonomsku korist.
Ipak, i pored vode izuzetne kvalitete, BiH je, samo u prošloj godini, uvezla flaširane vode u vrijednosti od oko 20 miliona, dok je izvezala tek nešto više od dva miliona.
''Moramo promovirati i kupovati našu vodu'' – zaključuje Omerović.