Vijesti
Svijet
Viktor Orban
Mađarska protiv nametanja ekonomskih sankcija Rusiji
28.03.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Mađarska protiv nametanja ekonomskih sankcija Rusiji
Mađarska je protiv nametanja ekonomskih sankcija EU Rusiji zbog njene intervencije u Ukrajini, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu objavljenom u petak.
Centralnoevropska zemlja od 10 miliona ljudi oslanja se na Rusiju za oko 80 posto svojih potreba za prirodnim gasom, i nedavno je potpisala sporazum s Moskvom vrijedan 10 milijardi eura po kojem bi ruska kompanija Rosatom proširila mađarsku nuklearnu elektranu Paks, velikog proizvođača električne energije.
Rusija je također najveći mađarski trgovinski partner izvan Evropske unije, s izvozom vrijednim 2,55 milijardi dolara u 2013. godini.
"Ekonomske sankcije su u trećem krugu i bilo bi pametno izbjeći ih jer to nije u interesu Evrope, a još manje u interesu Mađarske" - izjavio je Orban za dnevne novine Vilaggazdasag, prenosi Reuters.
Prošlosedmične poruke zvaničnika iz 11 bivših komunističkih država članica EU ukazuju da će ih se većina oduprijeti svakom pokušaju bloka da uvede novi krug sankcija - na polju trgovinskih i ekonomskih veza.
Orban je izjavio da ukrajinska kriza i političke sankcije uvedene nakon njenog izbijanja nisu ugrozili mađarski nuklearni sporazum s Moskvom do sada, i kako se nada da će to ostati slučaj.
Čelnik Rosatoma, ruske državne nuklearne korporacije, izjavio je u četvrtak da bi neki njegovi nuklearni ugovori mogli biti ugroženi zapadnim sankcijama, prenosi novinska agencija RIA.
U četvrtak su Mađarska i Slovačka povezali svoje gasne mreže u okviru napora EU da osnaži gasnu sigurnost u regiji žestoko ovisnoj o ruskom gasu.