Vijesti
Društvo i ekonomija
Kušljugić i Domazet traže da se domaćim firmama omogući prednost u poslovima u energetskom sektoru
02.04.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Kušljugić i Domazet traže da se domaćim firmama omogući prednost u poslovima u energetskom sektoru
Poslanici SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Ante Domazet i Mirza Kušljugić prije tri dana pokrenuli su inicijativu da se domaćim bh. kompanijama omogući veća participacija u investicionim ulaganjima u elektroenergetski sektor, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) poslanik u PD PSBiH Mirza Kušljugić.
"Mi smo već pokrenuli konsultacije za tu proceduru. Treba učiniti sve što je moguće po evropskim direktivama, odnosno izmjena Uputstva o primjeni o javnim nabavkama BiH. Inicijativa još nije formalizovana, ali smo već na neki način išli u konsultacije sa investitorima" – kazao je Kušljugić.
Podsjećamo, prošle sedmice bh. kompanije „Energoinvest“ Sarajevo i „Elektroinžinjering“ iz Banja Luke potpomognute manjim bh. firmama uputili su pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi u kojem se između ostalog navodi da privredna društva na domaćem tržištu posluju u nepovoljnom ambijentu.
Oni traže da se domaće ponude vrijednuju najmanje za 20 posto bolje od inostranih, piše agencija Patria. Posebno u pogledu investicija u elektroenergetsku mrežu koje će iznositi više desetina miliona maraka od akumuliranih sredstava „Elektroprijenosa BiH“.
"Kompanije iz BiH, koje su zainteresovane za taj posao, morat će se objedinjavati kako bi mogle dati određene garancije za poslove koje će raditi" – navodi Kušljugić i dodaje da je moguće da i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH radi nešto na tome jer oblast energetike i „Elektroprijenos BiH“ je u njihovoj nadležnosti.
"Mi nismo čekali na njih, sami smo pokrenuli tu aktivnost. Treba to što prije da se desi" – kaže Kušljugić.
Zaključeno je da se pokrene inicijativa za izmjene u postojećem pravnom okviru, a kojim bi se poboljšali uslovi za nastup domaćih firmi u projektima iz elektroenergetskog sektora.
Kompanije na čelu sa „Energoinvestom“ i „Elektroinžinjeringom“ predložile su da se prilikom obračuna ponuda umanji cijena domaćih ponuda za preferencijalni faktor, i to za 20 posto za ugovore koji se dodjeljuju od 2014. do 2018., 15 posto za ugovore koji se dodjeljuju od 2019. do 2022. i 10 posto za ugovore od 2023. do 2025. godine.
"U slučaju ugovora o nabavci roba, najmanje 50 posto ukupne vrijednosti koje se ugrađuju imaju porijeklo iz BiH i najmanje 50 posto radne snage za izvršenje ugovora su rezidenti iz BiH" – stoji dalje u prijedlozima izmjena Uputstava o primjeni Zakona o javnim nabavkama BiH, prenosi NAP.
Podsjećamo, prema raspodjeli akumuliranih sredstava od „Elektroprijenosa BiH“, 200 miliona KM ide za investicije i prema riječima premijerima FBiH Nermina Nikšića potrudit će se da bh. firme imaju benefite od ovih investicija.