Vijesti
Društvo i ekonomija
Udruženje proizvođača mlijeka FBiH nije iznenađeno izvještajem EU
03.04.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Udruženje proizvođača mlijeka FBiH nije iznenađeno izvještajem EU
Izvještaj Evropske unije o kvalitetu bh. mliječnih proizvoda nas definitivno nije iznenadio, jer smo za to već imali nagovještaj.
Evropska unija će se ponašati prema BiH u skladu s načinom na koji budemo znali pregovarati, te u mjeri u kojoj se bh. političari budu znali boriti za bh. proizvode - kazao je Agenciji Fena predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka Federacije BiH Mehmed Nikšić.
On smatra da bh. proizvođači nude kvalitetne proizvode i mlijeko, u skladu s postojećim pravilnicima i evropskim standardima.
''Evropska unija nas jednostavno ne želi za partnera, već za tržište kako bi mogli uvoziti u BiH svoje proizvode i ugasiti domaću proizvodnju. Ali to više nije problem EU, već izvršne i zakonodavne vlasti BiH. Dokle god budu estradni umjetnici i glumci u Briselu pregovarali za bh. poljoprivredu imat ćemo ovakav odnos Evrope prema nama'' - istaknuo je Nikšić.
On je podvukao da EU od BiH traži proizvodnju ekstra klase mlijeka, što, kako navodi, niko u Evropi nema.
Također je najavio da će ovo udruženje uskoro u saradnji s udruženjem iz RS-a preuzeti intenzivnu ulogu i prisiliti bh. vlasti da pregovaraju s Evropskom unijom o ovom pitanju.
''Moj će prijedlog, kao pojedinca, biti da zabranimo na granici uvoz svih poljoprivrednih proizvoda iz EU dok se budu ovako odnosili prema nama i sve dok ne budemo argumentima dokazali da imamo kvalitetne proizvode ''- zaključio je Mehmed Nikšić.