Vijesti
Žuta štampa
Zvonko Bogdan: Možda ću tužiti novine zbog grube greške
07.04.2014. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Zvonko Bogdan: Možda ću tužiti novine zbog grube greške
Legenda tamburaške muzike Zvonko Bogdan posljednjih dana našao se u žiži interesiranja, ali ne zbog svoje muzike ili velikih koncerata već zbog dezinformacije koju su objavili mediji u Austriji i Holandiji. Naime, dnevni bečki list "Heute" objavio je da je poznati muzičar uhapšen u Vatikanu s lažnim obveznicama vrijednim čak 866 milijardi dolara.

Prava katastrofa
Oni su u izdanju za 30. mart napisali da je državljanin Austrije Zvonko B. uhapšen u Vatikanu s torbom punom lažnih obveznica, a vijest su ilustrirali fotografijom Zvonka Bogdana. I holandski dnevni list "Algemeine Dagblad" objavio je opširan tekst o "bjelosvjetskom prevarantu Zvonku B.", uz koji su, također, objavili sliku Zvonka Bogdana.
- Nisam mogao vjerovati šta se dešava. To je prava katastrofa. Mislio sam da je riječ o prvoaprilskim šalama. Holandski list uputio je ozbiljno izvinjenje i naveli su da ne znaju kako je moglo doći do tako grube greške i kako je moja fotografija stajala uz taj članak. To je bio veliki propust zapadne štampe. Javili su mi se i iz Austrije. Sve sam prepustio advokatima. Najvjerovatnije će ih tužiti i vinarija koja nosi moje ime - kaže Bogdan.
Uprkos svemu, Bogdan ne zapostavlja muziku. Uskoro će ljubitelje tamburaške muzike obradovati novom pjesmom, za koju planira uraditi i spot.

Predivan osjećaj
- Iza sebe imam veliki broj kvalitetnih kompozicija tako da se teško odlučujem da snimim nešto novo. Iskren da budem, malo je kvalitetnih numera koje bi zadovoljile moje velike kriterije. Možda uskoro snimim i neku zajedničku pjesmu s kolegama. U Bosni ima dosta dobrih pjevača. Sigurno da bi saradnja s njima bila veoma zanimljiva. Ipak, nikog od njih ne bih favorizirao niti izdvajao. Mislim da će se oni prepoznati - nastavlja Bogdan.

S posebnom pažnjom i biranim riječima govori o posljednjim nastupima u BiH.
- Bio je predivan osjećaj svirati u Sarajevu, Mostaru i Zenici. Svaki nastup je imao posebnu draž i težinu. Ipak, moram izdvojiti onaj u sarajevskom "Coloseumu". Bilo mi je izvanredno, kao da sviram usred Beča. Volim manje i intimnije prostore. Tu sam, nekako, svoj na svome. Odrastao sam u kafani i možda mi zbog toga ne leže velike dvorane - s osmijehom kaže Zvonko.

Sevdalinku je teško pjevati
Bogdana nervira kada vidi kako pojedinci pjevaju sevdalinke i snimaju ih u različitim aranžmanima.
- Samo Bosanci na pravi način mogu publici donijeti sevdalinku. Zato dobro pazim kada se odlučim da neku otpjevam na nastupima. Jedino mi leže sevdalinke koje su blizu starogradskih numera. Mislim da mogu dobro interpretirati "Eminu" ili "Kraj tanana šadrvana" - kaže Bogdan.