Vijesti
Društvo i ekonomija
Upozorenje stručnjaka
Južnim tokom BiH ne dobija ništa, Terminal na Krku je pravo rješenje
13.04.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Južnim tokom BiH ne dobija ništa, Terminal na Krku je pravo rješenje
Pismo ruskog predsjednika Vladimira Putina liderima evropskih država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu u kojem prijeti da će ta država biti primorana da prekine isporuku plina zbog toga što Ukrajina ne plaća račune, ponovo je pokrenula pitanje i opravdanosti izgradnje Južnog toka.
Putinovo pismo se smatra otvorenom prijetnjom i pritiskom na Evropu zbog ukrajinske krize, a koja najavljuje novu gasnu krizu i energetski rat.
Stručnjaci u BiH stoga upozoravaju izgradnja Južnog toka nije prava diverzifikacija i ukoliko i dođe do izgradnje, Rusija ponovo može vršiti politički pritisak i ucjenjivati Evropu, a samim tim i našu zemlju.
Jedan priznati ekspert u izjavi za novinsku agenciju Patria kazao je da je sada očito da je Južni tok politički projekat s namjerom da se zaobiđe Uktajina.
"To je jedina namjena i nema kvalitetne diverzifikacija i ne bi bilo povoljnijih priča niti nižih cijena. Sve bi ostalo isto. A što se tiče trenutne sitaucije i ovo je vrsta političkog pritiska. Gas se može kupiti to je činjenica i ne sumnjam da ukoliko se ostvare Putinove prijetnje gas može kupiti na slobodnom tržištu. Ali, cijene će biti izuzetno velike" – kaže izvor NAP-a iz „BH Gasa“.
On dalje napominje da će ovakva situacija trajati dok Rusi ne odluče drugačije, ali da je ovo sada kristalni dokaz da Južni tok nije neka vrsta kvalitetnog rješenja.
"Šta ako sutra u Bugarskoj, nprimjer, bude slična situacija, pa opet ćemo doći u situaciju da nas Rusija ucjenjuje" – napominje izvor.
Ovo je najbolje vrijeme da se izvrši diverzifikacija snadbijevanja, napominje izvor, dodajući da bi najbolje bilo oživjeti projekat Terminala na Krku.
"Dakle pored realizacije projekta Trans-jadranskog plinovoda (TAP) i projekta Jadransko-jonskog plinovoda (IAP) Terminal na Krku za skladištenje prirodnog gasa je zaista za naše zemlje u okruženju pravo rješenje" – dodao je izvor.
I ministar energetike i rudarstva FBiH Erdal Trhulj tokom boravka u SAD-u razgovarao je s nekim ljudima u Washingtonu o ovoj temi, a nedavno su i ambasadori Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke u SAD-u, kao i predstavnici Višegradske grupe poslali apel američkom Kongresu i Senatu kojim SAD mole da krene u izvoz svog plina iz škriljevca put srednje i istočne Evrope.
Sve da se ovo i dogodi i da zvanično započne gradnja, Terminal ne može biti pušten u pogon prije 2019. godine.