Vijesti
Društvo i ekonomija
Još jedna šansa za nekadašnjeg giganta
Nastavlja se borba za jablanički Granit
28.04.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Nastavlja se borba za jablanički Granit
Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku da jablanički Granit nastavlja raditi do okončanja krivičnog postupka koji se vodi protiv Muhameda Marića i ortačke grupe zbog kriminalne privatizacije koja je nekadašnjeg giganta dovela do ruba uništenja.
Ova odluka uslijedila je na inicijativu ministra privrede Amera Zagorčića (SDP) koji je zatražio od Suda očitovanja nužna da Granit nastavi vršiti eksploataciju sirovine za proizvodnju. Uspjeh Zagorčićeve inicijative znači mogućnost rada i zarade firme čije je poslovanje zakočeno trajanjem sudskog postupka – odnosno spasenje za radnike firme koja je godinama na koljenima.
Sutkinja Suda BiH Amela Huskić u odgovoru Ministarstvu privrede HNK navodi izjašnjenje Tužioca Tužiteljstva BiH u kojem stoji da do sada donesena rješenja suda ”podrazumijevaju neometan nastavak rada i poslovanja privrednog društva ”Granit” d.d. Jablanica” … odnosno da se Granitu omogućava ”eksploataciju i obradu kamena za koje poslove je ova firma i registrovana.” – stoji u izjašnjenju tužiteljice Jasmine Gafić.
Ministar Amer Zagorčić još na početku mandata zaustavio je predviđenu likvidaciju posrnulog Granita i usmjerio firmu na proces reorganizacije. Zbog velikih zaliha sirovine i tržišnih mogućnosti Granit bi mogao biti jedan od privrednih lidera regiona.
Najveći poklon za 1. Maj radnicima Granita!
"Od početka mandata vodimo bitku za Granit i ostale privredne subjekte koje su kriminalci godinama uništavali. Dokazali smo da je pravda dostižna, da borba nije bila bila uzaluda i da je svako radno mjesto iznimno važno. Pored privrednog, Granit ima i simbolički značaj radi ogromne borbe koju su radnici uložili da sačuvaju svoja radna mjesta. Sud BiH nam nije mogao na bolji način čestitati 1 maj – praznik rada. Mi nastavljamo raditi. Još je puno posla pred nama", poručuje ministar privrede HNK Amer Zagorčić.
Na slučajevima poput Granita dokazati da se kriminal ne isplati!
Konačni status društva Granit d.d. Jablanica i imovine u vlasništvu društva bit će poznat nakon donošenja pravosnažne sudske odluke u krivičnom postupku protiv optuženih Muhameda Marića i drugih koje se tereti i za izvršenje djela lažni stečaj. Osim suda, sudbina Granita je i u rukama odbora povjerilaca te je potrebno još dosta rada, mudrosti i dobrih namjera da se firma oporavi od kriminalne privatizacije. Na slučajevima poput Granita će se dokazati da se kriminal ne isplati poručuje Aner Žuljević koji je još od poslaničnih dana u Skupštini HNK stajao uz radnike Granita u borbi protiv kriminala koji je uništavao njihovu firmu.
Ovaj uspjeh smatramo zajedničkim zbog radnika Granita i građana Jablanice koji su nam ukazali povjerenje da im možemo služiti u borbi protiv kriminala i korupcije. Ovo je još jedan od dokaza da ono što Premijer Nikšić kontinuirano radi stvarajući okvir za reviziju privatizacije i borbi protiv korupcije predstavlja našu baznu politiku na svim nivoima. Potvrdili smo da nećemo nikad odustati od borbe za pravdu i istinu niti ikada zaboraviti svoja obećanja. Na slučajevima kao što je Granit dokazat ćemo da se kriminal ne isplati. – poručio je delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević.
Očitovanjem Suda BiH stvoreni su uslovi da jablanički Granit nakon godina agonije može nastaviti raditi punom parom na svojoj revitalizaciji u interesu radnika i vraćanju nekada jako traženih proizvoda ove firme na tržište.