Vijesti
Žuta štampa
Gledaoci u BiH uskraćeni za TV prijenos Eurosonga
06.05.2014. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Gledaoci u BiH uskraćeni za TV prijenos Eurosonga
U Kopenhagenu u Danskoj večeras će u 21 sat u "B&W Hallernu", u objektu koji se ranije koristio kao brodogradilište, biti održana prva polufinalna večer Eurosonga 2014.
Svečanost otvaranja velikog muzičkog takmičenja upriličeno je preksinoć na gradskom trgu Radhuspladsenu, na kojem je prisustvovao i gradonačelnik Kopenhangena Frank Jensen. Na crvenom tepihu pojavila se i prošlogodišnja pobjednica takmičenja održanog u Švedskoj Emeli de Forest (Emmelie) te 37 učesnika.

Deset zemalja
Kao i prethodnih godina, zemlje učesnice podijeljene su u dva polufinala, dok zemlje Velike petorke (Italija, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Španija) i domaćin Danska imaju osigurano mjesto u velikom finalu. Iz svakog polufinala u završnicu će se plasirati po deset zemalja odlukom žirija i publike u odnosu 50 na prema 50. Drugo polufinale zakazano je za 8. maj, a finale je dva dana kasnije.

Povratnice na Evroviziju su Poljska, nakon dvije godine, i Portugal poslije jednogodišnje pauze. Od učešća su odustale Srbija, Hrvatska, Kipar i Bugarska, a na kraju i Bosna i Hercegovina.

Popularni glumac
BiH je inicijalno podnijela prijavu, čime je ozvaničila svoj povratak nakon jednogodišnje pauze. Međutim, Poslovodni odbor Radio-televizije BiH odlučio je sredinom decembra da nisu uspjeli osigurati novac za učešće na ovoj muzičkoj smotri. Gledaoci u BiH bit će uskraćeni i za direktan TV prijenos takmičenja. Iako ni prošle godine naša zemlja nije imala takmičara, gledaoci su putem BHT 1 imali priliku pratiti Eurosong iz Švedske.
Pjesma Evrovizije 2014. ima najmanje učesnika još od 2004. godine i Eurosonga u Istanbulu. Tada je učestvovalo 36 zemalja. Domaćini su voditeljica Lise Rene (Ronne), pijanista Nikolaj Kopel (Koppel) te popularni danski glumac Pilov Asbek (Pilou Asbaek).

Redoslijed nastupa

1. Armenija, Aram Mp3 - "Not alone"
2. Latvija, "Aarzemnieki" - "Cake to bake"
3. Estonija, Tanja - "Amazing"
4. Švedska, Sana Nilsen - "Undo"
5. Island, "Pollaponk" - "No prejudice/Enga fordóma"
6. Albanija, Hersi Matmuja - "One night's anger"
7. Rusija, Sestre Tolmačove - "Shine"
8. Azerbejdžan, Dilara Kazimova - "Start a fire"
9. Ukrajina, Marija Jaremčuk - "Tick-tock"
10. Belgija, Aksel Irsu - "Mother"
11. Moldavija, Kristina Skarlat - "Wild soul"
12. San Marino, Valentina Moneta - "Maybe (Forse)"
13. Portugal, Suzi - "Quero ser tua"
14. Holandija, "The Common Linnets" - "Calm after the storm"
15. Crna Gora, Sergej Ćetković - "Moj svijet"
16. Mađarska, Kalai Saunders Andraš - "Running"