Vijesti
Društvo i ekonomija
Milionske štete u rudniku Kreka
21.05.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Milionske štete u rudniku Kreka
Generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica i izvršni direktor za proizvodnju Senad Sarajlić, u pratnji Envera Omazića, direktora Rudnika "Kreka", obišli su danas površinski kop “Šikulje” rudnika Kreka.
Na licu mjesta sagladali su ogromne štete koje su nanesene ovom privrednom društvu i razgovarali o narednim aktivnostima neophodnim za saniranje posljedica poplava.
''Ukoliko kažem da na PK "Šikulje" količina vode odgovara jednoj četvrtini jezera Modrac, onda je jasno o kakvoj se katastrofi radi i kakave su štete. Stotinu i sedamnaest hektara PK "Šikulje" je pod vodom, mašine su pod vodom. Srećom, ljudskih žrtava nije bilo. Osamsto rudara trenutno ne radi i rudnik neće biti u funkciji u narednih nekoliko mjeseci'' - kazao je Grabovica.
Generalni direktor Elektroprivrede BiH naglasio je da je trenutno najbitnija nabavka crpnih-vodnih pumpi i da se na rješavnju ovog problema radi sa srodnim kompanijama iz okruženja.
''Naravno, Elektroprivreda BiH finansijski će pomoći rudniku da prevaziđe ove probleme. Rudari neće ostati bez plate'' - izjavio je Grabovica.
Enver Omazić, direktor Rudnika "Kreka", kazao je da direktne štete na PK "Šikulje" iznose od sedam do deset miliona KM, a indirektne oko 20 miliona KM.
''U ovom trenutku potrebna nam je pomoć svih nivoa vlasti, koncerna Elektroprivrede BiH i poslovnih partnera, a naročito u nabavci rezervnih dijelova za mašine koje su oštećene u poplavama'' - istakao je Omazić.
Elvedin Grabovica i Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju, sa članovima Uprave Rudnika "Kreka" razgovarali su i o situaciji u drugim Krekinim rudnicima i nastavku kontinuirane proizvodnje, saopćeno je iz JP Elektroprivrede BiH.