Vijesti
Svijet
Analiza izbora
EU 'na nogama' zbog uspjeha ekstremne desnice
27.05.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
EU 'na nogama' zbog uspjeha ekstremne desnice
Šefovi država i vlada sastaju se u utorak navečer u Bruxellesu radi analize evropskih izbora koje je obilježilo nepovjerenje, posebno u Francuskoj gdje je ekstremna desnica postala prva snaga u zemlji.
Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je u ponedjeljak Evropsku uniju "da se povuče tamo gdje nije potrebna" kako bi bila učinkovita, dan poslije historijskog prodora eurofobnih snaga na evropskim izborima.
"Evropa je postala nečitljiva, svijestan sam toga, udaljena i neshvatljiva, čak i za države članice" - kazao je Hollande za televiziju.
Ocijenivši da to ne može više trajati i da EU mora biti jednostavna, jasna da bi bila učinkovita, on je pozvao na povlačenje tamo gdje ona nije potrebna, ne navodeći više pojedinosti.
Trijumf Nacionalnog fronta u Francuskoj u nedjelju, koji je pobijedio s historijskim uspjehom od 25,4 posto, doživljen kao politički potres, simbolizira snažan prodor krajnje desnice i euroskeptika u EU iako je konzervativna desnica sačuvala najveći broj poslanika u parlamentu.
Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da najbolji odgovor na ovaj prodor euroskeptika jeste politika u korist zapošljavanja.
"To je žalosno, ali sada treba ponovo osvojiti birače" - kazala je Merkel poslije pobjede njene stranke u nedjelju.
Bit će neophodni razgovori kako bi se imenovao novi predsjednik Evropske komisije, izjavila je kancelaraka.
Velike proevropske stranke ostaju većinske, ali su izgubile teren. Prva grupa, Evropska pučka stranka, koja okuplja demokršćanske stranke i stranke desnog centra, osvojila je 213 mjesta, što je za 60 manje nego u dosadašnjoj skupštini.