Vijesti
Društvo i ekonomija
Pušten u rad prvi Centar za održavanje i kontrolu prometa na autocesti A1
29.05.2014. 13:00
Izvor: Moje Vijesti
Pušten u rad prvi Centar za održavanje i kontrolu prometa na autocesti A1
Prvi Centar za održavanje i kontrolu prometa (COKP), najvažniji objekat na autocesti A1 koji služi za smještaj jedinica za održavanje, nadzor i upravljanje prometom na autocesti, pušten je danas u rad na dionici Drivuša-Bilješevo.
„Odsada će se saobraćaj voditii kontrolisaticentralizovano, sa jednog mjestana cijeloj autocesti. To će pridonijeti povećanju sigurnosti učesnika saobraćaja na autocesti, a time iharmonizaciji prometnih tokova. COKP Drivuša je prvi centarovog tipa u Bosni i Hercegovini“, kazao je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH.
Sigurnost i udobnost putovanja autocestom A1, u dužini preko 102 kilometara uključujući gotovo deset kilometara dvocijevnih tunela, nadzirat će se i osiguravati 24 sata dnevno, 365 dana u godini iz kontrolne sobe u COKP Drivuša. Zaposlenici će se u svom radu služiti savremenim i sofisticiranim sistemima koji osiguravaju dotok informacija s cijele dionice autoceste u realnom vremenu.
Sva oprema na COKP Drivuša je u skladu sa direktivom Evropske komisije 2004/54/EC.
Promet na svim dionicama autoceste od Zenice do Sarajeva, te dionica Bijača – Međugorje koja će biti puštena ove godine, će se nadzirati i upravljati putem promjenjive dinamičke signalizacije, tok saobraćaja u tunelima – rad ventilacije, led rasvjete, kordinacija svih eventualnih incidenata ili akcidentnih situacija sve u saradnji s policijom, vatrogasnim i drugim hitnim službama u slučaju potrebe.
Autoceste FBiH dobivaju i prvu interventnu vatrogasnu brigadu. Saradnja sa lokalnom zajednicom rezultirala je angažmanom 12 vatrogasaca iz Vatrogasne brigade Zenica koji će bit obučeni za protupožarnu sigurnost u tunelima.
Iz ovog centra će se upravljati i ostalim sistemima implementiranim na autocesti i tunelima kao što suvideonadzorni sistem, prometni informacioni sistem, vatrodojavni sistem, hidrantski sistem, telefonski pozivni sistem, SOS sistem, sistem radio difuzije u tunelu, sistem daljinskog vođenja i nadzora, upravljiv elektroenergetski sistem, itd.
U sklopu COKP-a nalazese i drugi objekti neophodni za upravljanje i održavanje autoceste: upravna zgrada za kontrolu bezbjednosti, radionice, benzinska pumpa, praonica vozila, garaže za vatrogasna vozila i teretna vozila, solana, parking i ostali pomoćni objekti.
„U julu završavamo i puštamo u promet tunel 1. mart i dionicu Drivuša – Gorica, odnosno Zenica jug i modernom autocestom povezujemo Sarajevo i Zenicu“, istakao je Ensad Karić, saopšteno je iz Autocesta FBiH.