Vijesti
Svijet
Angela Merkel
Ako dijalog s Rusijom ne uspije, uvodimo stroge ekonomske sankcije
06.06.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Ako dijalog s Rusijom ne uspije, uvodimo stroge ekonomske sankcije
Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je potrebno dijalogom i razgovorom riješiti političku krizu u Ukrajini koja je na samom rubu građanskog rata, javlja Anadolu Agency (AA).
Ona je, nakon sastanka u okviru samita grupe G7 posvećenog krizi u Ukrajini i odnosima s Rusijom, istakla da će biti uvedene mnogo strožije sankcije Rusiji, ako dijalog ne donese nikakvo rješenje.
Podsjetila je da je Evropska unija (EU) do sada Rusiji uvela sankcije na nivou drugog stepena, odnosno u obliku zabrane putovanja i zamrzavanje imovine pojedinim zvaničnicima.
S druge strane, za uvođenje sankcija trećeg stepena, koje bi obuhvatale stroge ekonomske sankcije, potreban je jedinstven stav zemalja članica EU-a.
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je također da zemlje G7 podržavaju nove vlasti Ukrajine, naglasivši kako će EU uvijek podržavati ukrajinski narod.
"Uvijek ćemo biti uz vas i u najskorije vrijeme ćemo potpisati Sporazum o partnersvu s Ukrajinom", rekao je Barroso.
Inače, lideri sedam najrazvijenijih zemalja svijeta okupili su se sinoć na radnoj večeri kojom je počeo dvodnevni samit grupe G7 posvećen krizi u Ukrajini i odnosima s Rusijom.
Na samitu se se okupili predsjednici ili premijeri Kanade, Francuske, Italije, Japana, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije. Evropska unija (EU) je također članica te skupine, a na tom je sastanku predstavljaju predsjednici Evropskog vijeća i Komisije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso.
Prvi dan samita završen je objavljivanjem zajedničke izjave u kojoj su iznesena četiri zahtjeva za Rusiju u vezi s krizom u Ukrajini.
"Očekujemo da Rusija poštuje rezultate predsjedničkih izbora u Ukrajini, da se okonča povlačenje ruskih vojnih snaga s granice s Ukrajinom, spriječi prelazak militanata u Ukrajinu i razoružavanje proruskih separatista na istoku Ukrajine", navedeno je u izjavi.
Poslije sastanka, predsjednik Francuske Francois Hollande je nakon konsultacija sa zvaničnicima drugih zemalja uputio poziv ruskom predsjedniku Vladimir Putinu i novoizabranom predsjedniku Ukrajine Petru Porošenku da prisustvuju svečanoj proslavi 70. godišnjice savezničkog izkrcavanja u Normandiji.
Inače, to je prvi put da je EU domaćin ovog samita i prvi put u posljednjih 17 godina da će za stolom biti samo sedam državnih čelnika. Sastanak se prema ranijim planovima trebao održati u Sočiju, u Rusiji. Na martovskom sastanku u Haagu, lideri G7 odlučili su se sastati u Briselu, nakon što je Rusija aneksirala Krim. Tako je dotadašnja grupa G8, koja je uključivala i Rusiju, postala grupa G7.
Samit G7 je druga etapa naporne diplomatske sedmice, nakon Varšave i prethodno Francuske, gdje se u petak priprema svečana proslava 70. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji.
G7 se završava u četvrtak poslijepodne, raspravom o stanju svjetske privrede i klimatskim promjenama. Većina čelnika će, nakon ovog sastanka, iz Brisela otputovati u Pariz na proslavu godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji.