Vijesti
Svijet
Meksiko
Kriminalne grupe svakodnevno izvode oružane napade i otmice
10.06.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Kriminalne grupe svakodnevno izvode oružane napade i otmice
Kriminalne grupe u Meksiku izvele su dva oružana napada u kojima je ubijeno ukupno 15 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).
Naime, u mjestu El Chaco u gradu San Ignacio u pokrajini Sinaloa u kamionu je pronađeno 12 beživotnih tijela.
Osim toga, u mjestu Concordia u istoj pokrajini pronađena su još tri beživotna tijela.
Guverner pokrajine Mario Lopez Valdez izjavio je kako se pretpostavlja da su napad izveli pripadnici kriminalne grupe “El Chapo”.
S druge strane, u nedjelju je u mjestima San Ignacio i El Guayabo oteto 12 osoba.
Inače, lider pomenute organizacije “El Chapo” 22. februaru je uhapšen u regiji Mazatlan od kada pripadnici te organizacije, odnosno narko kartela, skoro svakodnevno izvode oružane napade u toj latinoameričkoj zemlji.
Naime, pretpostavljalo se da je Meksiko zadao snažan udarac narko kartelu za koji domaće i američke vlasti tvrde da je prerastao u pravu multinacionalnu imperiju, hapšenjem zloglasnog vođe tog kartela, najtraženijeg meskičkog bosa Hoakina "El Chapa" Gusmana.
Za El Chapovu "glavu" američke vlasti nudile su pet miliona dolara, a meksičke duplo manje, 30 miliona pesosa, oko 2,26 miliona dolara.
“Kriminalne aktivnosti kojima je Gusman rukovodio doprinijele su uništavanju miliona života širom planete kroz zavisnost od droge, nasilje i korupciju”, navele su meksičke vlasti.
Ipak, nakon njegovog hapšenja pripadnici grupe koju je predvodio i dalje su vrlo aktivni diljem zemlje.