Vijesti
Svijet
Sukobi s IDIL-om
Hiljade izbjeglica bježe iz sjevernog dijela Iraka
14.06.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Hiljade izbjeglica bježe iz sjevernog dijela Iraka
Nakon što je militantna grupacija Islamska država Irak i Levent (IDIL) zauzela irački grad Mosul na hiljade ljudi se uputilo prema međunarodnom aerodromu u Erbilu odakle putuje dalje prema inostranstvu ili sigurnijim dijelovima Iraka, javlja Anadolu Agency (AA).
Direktor Irak Airlinesa Muhandis Abdulgani rekao je da, otkako je IDIL zauzeo Mosul, prema aerodromu u Erbilu konstantno dolaze uplašeni građani.
Kako je kazao novinaru Anadolu Agency najviše izbjeglica ima iz grada Mosula i regije Salahaddin. Prema njegovim tvrdnajma do sada je sjever Iraka kroz međunarodni aerodrom u Erbilu napustilo pet hiljada ljudi.
"Samo tri dana nakon što su počele borbe na prilaznim putevima aerodroma pojavile su se kolone građana koji su bježali pred sukobima. Odavde građani dalje putuju u inostranstvo ili prema drugim dijelovima Iraka koji su sigurniji", kazao je Abdulgani te dodao da dnevno sa aerodroma poleti osam aviona sa izbjeglicama.
Od stranih zemalja koje prihvataju iračke izbjeglice su Turska i Njemačka.
Abdulgani je naglasio da među izbjeglicama koje dolaze iz Mosula i Salahhadina ima i vojnika, koji su prerušeni u civile.
On je istakao da je veoma teško razdvojiti civile od vojnih lica. Prema njegovim riječima vojnici nastoje pobjeći iz područja zahvaćenih sukobima jer se ne žele boriti.