Vijesti
Politika
Werner Faymann dao podršku unutrašnjim reformama u BiH
20.06.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Werner Faymann dao podršku unutrašnjim reformama u BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su danas sa kancelarom Republike Austrije Wernerom Faymannom.
Tom prilikom informisali su ga o stanju i posljedicama prouzrokovanim prirodnom nesrećom, procjeni šteta, potrebama i prioritetima u procesu oporavka i obnove, te pripremama za donatorsku konferenciju.
Posebna zahvalnost izražena je za pomoć koju je Austrija do sada uputila BiH, posebno za angažman pripadnika i resursa Oružanih snaga Austrije u spašavanju ugroženog stanovništva putem EUFOR-a.
Također su zahvalili za finansijsku pomoć od milion eura koji je Vlada Austrije odobrila 22. maja, kao i za spremnost Austrije da uputi specijalne ekipe deminera na čišćenje prostora kontaminiranog minama, ali i za konstantno prikupljanje humanitarne pomoći od građana Austrije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH, prenosi Patria.
Ocijenjeno je da su politički odnosi i saradnja veoma dobri na svim poljima. Također je istaknuto da se ostvaruje stalan napredak u razvoju ekonomskih odnosa, što potvrđuje i činjenica da je u prošloj godini ostvaren rast obima trgovinske razmjene, pri čemu je obim izvoza iz BiH u Austriju više rastao nego obim uvoza iz Austrije u BiH.
Naglašeni su obim i značaj austrijskih investicija za Bosnu i Hercegovinu, kao i to da je Austrija jedan od najvećih stranih investitora u BiH.
Spomenuta je inicijativa za pregovore o Sporazumu o zapošljavanju radnika iz BiH u Austriji i pridaje se veliki značaj zaključivanju ovog sporazuma, kao i inicijativa za sporazum o kulturnoj i naučnoj saradnji.
Tema susreta je bila i proces proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana, a kancelar Faymann je izrazio dalju podršku hitnim potrebnim unutrašnjim reformama u BiH, kao i u drugim zemljama regije.
U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića, sastanku je prisustvovala savjetnica za vanjsku politiku Neda Lazarević.