Vijesti
Svijet
Špijunska afera
Edward Snowden ne želi da ga saslušaju njemački poslanici
21.06.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Edward Snowden ne želi da ga saslušaju njemački poslanici
Bivši zaposlenik američke Nacionale službe sigurnosti (NSA) Edward Snowden ne želi da ga saslušaju njemački poslanici iz komisije koja istražuje prisluškivanje ove agencije, izjavio je u petak njegov advokat.
"Ne vidimo da je potreban takav razgovor" - kazao je Wolfgang Kaleck, advokat u Hambourgu i Snowdenow predstavnik u Njemačkoj, u pismu adresiranoim na komisiju koje je objavio sedmičnik Der Spiegel.
"Snowden nema vremena i ne osjeća potrebu za takvim susretom" - navodi se u pismu, ali se i precizira da je bivši konsultant "spreman da doprinese pojašnjenju svih pravnih i praktičnih pitanja pisanim putem".
Početkom juna, njemački poslanici, članovi parlamentarne komisije koja istražuje prisluškivanja američke agencije za elektronski nadzor (NSA) najavili su da u narednim sedmicama žele saslušati bivšeg konsultanta Edwarda Snowdena u Moskvi.
Poslanici, koji predstavljaju konzervativnu stranku kancelarke Angele Merkel (CDU) i njenog koalicionog partnera, socijaldemokrati iz SPD- a, razmišljali su o odlasku u Moskvu gdje je izbjegao Snowden nakon svojih otkrića, i to prije 2. jula kada komisija opet ima sjednicu.
Njemačka vlada je odbila da razmotri dolazak svjedoka u Njemačku iz straha od posljedica za odnose sa SAD-om, gdje je Snowden smatran izdajicom.
Dokumenti koje je Snowden objavio početkom ljeta 2013. godine otkrili su da je NSA nekoliko godina prisluškivala mobilni telefon Angele Merkel.
Ova otkrića su izazvala gnjev u Njemačkoj, u kojoj je poštovanje privatnog života krajnje osjetljiva tema, i duboko su ugrozili odnos sa SAD-om koji je tradicionalno bio vrlo čvrst.