Vijesti
Društvo i ekonomija
Korak ka rješenju problema mostarskog Aluminija
24.06.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Korak ka rješenju problema mostarskog Aluminija
Osnovni preduvjet za poduzimanje daljih koraka za spas mostarskog „Aluminija“ jeste da ova kompanija počne Elektroprivredi HZ HB plaćati tekuće mjesečne račune za isporučenu struju.
Ono što slijedi jeste sporazum uprava dvije kompanije o reprogramu, odnosno dinamici vraćanja dosadašnjeg duga „Aluminija“ za električnu energiju, a na koji saglasnost treba dati Vlada FBiH.
Ovo je zaključak današnjeg susreta premijera Federacije BiH Nermina Nikšića s predstavnicima mostarskog „Aluminija“, Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede HZ HB, FERK-a i Unicredit Banke o aktivnostima koje bi dovele do uspješnog poslovanja „Aluminija“ i rješavanja njegovih obveza spram povjeritelja, prije svega Elektroprivrede HZ HB.
Tokom susreta, održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, ponuđene su i druge sugestije i prijedlozi koji bi trebali olakšati poslovanje „Aluminija“, te stvoriti uvjete za povećanje proizvodnje i, samim time, za smanjenje njegovog ukupnog duga.
Jedan od prijedloga je da „Aluminij“ dio električne energije nabavlja na tržištu onda kada su cijene najpovoljnije. U tome im savjetodavnu pomoć već pružaju, kako je dogovoreno prije nekoliko dana na susretu posvećenom ovom pitanju, stručnjaci Elektroprivrede BiH.
Uvjerenje je kako će smanjenje računa za električnu energiju, ali i druge mjere na racionalizaciji poslovanja, voditi ka ozdravljenju „Aluminija“, jer je to interes ne samo ove kompanije, već i Federacije BiH kao njezina suvlasnika, te povjeritelja koji imaju potraživanja od mostarskog aluminijskog kombinata, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.