Vijesti
Svijet
Nije im dao obećanu pomoć
Kontraverzni kineski biznismen prevario beskućnike u New Yorku
26.06.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Kontraverzni kineski biznismen prevario beskućnike u New Yorku
Kontraverzni kineski biznismen Chen Guangbiao je ponovo izazvao veliku pažnju javnosti u New Yorku kada je organizovao večeru za beskućnike, a potom im nije podijelio obećanu novčanu pomoć, javja Anadolu Agency (AA).
Guangbiao je bogatstvo stekao u sektoru reciklaže u SAD-u, a u javnosti je poznat po nizu zanimljivih događaja, poput onog od prije nekoliko godina kada je dugo vremena tvrdio da kupuje list "New York Times".
Ovaj četrdesetšestogodišnjak je i sinoć privukao pažnju javnosti tako što je organizirao večeru za njujorške beskućnike, a onda im nije podijelio obećanu novčane pomoći u iznosu od po tri stotine dolara, što je izazvalo bijes beskućnika.
Večera je organizirana u poznatom restoranu The Boathouse u New York Central Parku, a prisustvovalo joj je 250 beskućnika i veliki broj kineskih doseljenika odjevenih u uniforme Narodne oslobodilačke vojske Kine.
Tokom obraćanja prisutnima, Guangbiao je kazao da će taj događaj biti organiziran svake godine, a potom je izvodio predstavu za prisutne goste i novinare. Istakavši kako bogatstvo nije naslijedio, on je ukazivao na važnost dijeljenja među ljudima, a potom je na binu izveo dvije žene za koje tvrdi da im je platio operacije i liječenje nakon što su izgorjele u požaru.
Potom je izvodio predstave u vidu iluzionističkih i šaljivih trikova, ali raspoloženje prisutnih je pokvareno kada su shvatili da neće dobiti obećanih 300 dolara nakon večere.
Novac je iznesen na pozornicu i Guangbiao je trojici beskučnika dao obećani novac, a onda je kazao da zbog sigurnosnih razloga ostatak novca neće dijeliti u restoranu, već da će isti biti naknadno podijeljen.
To je izazvalo oštre reakcije prisutnih, a veliki broj njih ga je nazvao lažovom i prevarantom. Prisutni su ubrzo razočarani napustili restoran.
Kontraverzni kinez je nedavno obečao da će svake godine za 1.000 beskučnika donirati po 300 dolara.