Vijesti
Svijet
Opasna bolest
U Rumuniji pronađeno kravlje ludilo
03.07.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
U Rumuniji pronađeno kravlje ludilo
Kod rumunske govedine potvrđen je slučaj goveđe spongiformne encefalopatije, odnosno kravljeg ludila, potvrdila je rumunjska Agencija za sigurnost i javno zdravstvo, prenosi rumunjski BR.
Sumnjivi uzorak goveđeg mesa poslan je na testiranje u britanski laboratorij, gdje je potvrđeno prisustvo bolesti kravljeg ludila. "Ovo je izolirani slučaj", tvrde iz rumunjske agencije za javno zdravstvo.
Rumunija svake godine izvozi oko milion grla stoke, a najviše stoke šalju u Nizozemsku, Italiju i Hrvatsku. Prva je, međutim, reagovala Rusija koja je već u utorak zabranila uvoz govedine iz Rumunjske. Rusi su, naime, prvi primijetili prisutnost kravljeg ludila u rumunjskom mesu, što je zatim potvrdilo nezavisno testiranje.
"Rumunija nema problem s kravljim ludilom. Možda ruske vlasti griješe. Iz agencije za javno zdravstvo rekli su nam da se Rumunjska držala europskih procedura, koje su vrlo striktne i znajući to svi u Europi se slažu da nemamo problem. Ako Rusi kažu da imamo problem, možda su oni u krivu", izjavio je rumunjski premijer Victor Ponta.
Ioan Gheorghe Vuscan, prefekt Cluja, tvrdi da je zaražena govedina najvjerojatnije stigla sa sela Deusu, te da je zaklana u Bistrita Nasaudu. No, ove informacije još nisu potvrđene. Važno je identificirati odakle je točno stiglo zaraženo meso, kako bi se utvrdilo do kojeg se stadija kravlje ludilo proširilo.
Bolest kravljeg ludila smrtonosno je za krave, ali i za ljude. Obično se javlja kod ljudi starijih od 60 godina, a 90 posto pacijenata umire već u prvoj godini od utvrđivanja bolesti. Simptomi su gubitak pamćenja, promjene u ponašanju, poremećaj vida, nedostatak koordinacije... Nakon određenog vremena zaražena osoba pada u komu, te nastupa smrt.