Vijesti
Žuta štampa
Američki predsjednik
Obama zatražio 3,7 milijardi dolara za suočavanje sa imigrantskom krizom
09.07.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Obama zatražio 3,7 milijardi dolara za suočavanje sa imigrantskom krizom
Američki predsjednik Barack Obama u utorak je zatražio od Kongresa 3,7 milijardi dolara za finansiranje suočavanja s imigracijskom krizom na južnoj granici Sjedinjenih Država.
Više od 50.000 djece bez pratnje - uglavnom iz Centralne Amerike - uhvaćeno je dok su ilegalno pokušali preći granicu između oktobra prošle godine i 15. juna, prenosi BBC.
Zahtjev je došao u vrijeme kongresne prepirke oko sveobuhvatnog prijedloga reforme imigracijskog sistema.
Obama bi se u srijedu trebao sastati s lokalnim čelnicima u Teksasu.
Njega su, međutim, kritikovali članovi obje stranke zato što lično nije posjetio granicu tokom putovanja po toj južnoj saveznoj državi, koja dijeli granicu s Meksikom, u cilju prikupljanja sredstava za političku kampanju.
Vanredno finansiranje uključivalo bi sredstva za angažman 40 novih timova imigracijskih sudija, nadzor granice iz bespilotnih aviona, medicinske usluge i troškove transporta, šireći radnu grupu za sigurnost granice s Centralnom Amerikom i dodatno vrijeme za granične patrolne službenike.
"Bez dodatnog finansiranja i nepoduzimanja vanrednih mjera, agencije neće imati dovoljno resursa da se na adekvatan način bave ovom situacijom", navodi Bijela kuća u saopćenju.
Američki mediji javili su da Bijela kuća insistira na posebnoj pravnoj akciji ubrzavanja procesa deportacije.
Administracija je poručila Kongresu da traži "dodatne ovlasti" kako bi dopustila ministru domovinske sigurnosti da brže vrati maloljetnike njihovim kućama.
Imigracijski advokati strahuju, međutim, da bi djeca izgubila automatsko pravo na saslušanje pored imigracijskim sudijom, i umjesto toga bi morala proći kroz početni nadzor u Američkoj graničnoj patroli.
Više od 200 grupa u ovoj je sedmici potpisalo pismo u kojem se Obama poziva da razmotri svoju odluku.