Vijesti
Društvo i ekonomija
Jedna trećina poslovno aktivnih u BiH je u oblasti 'sive ekonomije'
16.07.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Jedna trećina poslovno aktivnih u BiH je u oblasti 'sive ekonomije'
Bosna i Hercegovina ima jednu od najvećih stopa nezaposlenosti u odnosu na zemlje regiona, a posebno zabrinjava podatak da je 60 posto mladih nezaposleno – rekao je danas u Banja Luci guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.
To je, kaže, pokazatelj da svi nivoi vlasti u BiH treba da stave ekonomiju i zapošljavanje u fokus svojih prioriteta.
Na seminaru, u okviru Foruma za prosperitet i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, Kozarić je rekao da je nažalost jedna trećina poslovno aktivnih u oblasti „sive ekonomije“.
"To znači da se 33 posto ekonomske aktivnosti u BiH nalazi u tom segmentu" – upozorio je Kozarić.
Protiv „sive ekonomije“ bori se i sindikat, kazala je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS-a, i istakla da se više od jedne trećina bruto društvenog proizvoda nalazi u sivoj zoni.
Osim suzbijanja „sive ekonomije“ preduslov za promjene treba da bude rasterećenje privrede i stabilna politička situacija.
Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi je rekao da bi ova rasprava trebalo da pomogne kako bi se došlo do preporuka za otvaranje novih radnih mjesta.
I ambasadorica Norveške u BiH Anne Vibeke Lilloe istakla je da BiH ima potencijala za razvoj, posebno u oblasti turizma, ali da je neophodno prethodno provesti hitne i dubinske reforme.
Forum za prosperitet i zapošljavanje, koji saziva specijalni predstavnik EU u BiH, ima za cilj identifikaciju mjera kojima bi se privukle investicije, proširio pristup privrednim mogućnostima, potaklo otvaranje novih radnih mjesta i unaprjedila socijalna zaštita.
Ovaj forum okuplja i druge zainteresovane strane i šire građanstvo Bosne i Hercegovine da bi se identifikovao paket konkretnih politika i mjera kojima će se pomoći privredi zemlje koju su nedavno teško pogodile razorne poplave.