Vijesti
Politika
Hapsi sve redom
Radončić ostao bez crnog fonda smjenom Džaferovića
26.07.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Radončić ostao bez crnog fonda smjenom Džaferovića
Kada je svojevremeno bivši visoki predstavnik Volfgang Petrič smijenio Ramiza Džaferovića s položaja direktora Porezne uprave FBiH, Fahrudin Radončić, vlasnik „Avaza” je blistao od radosti i na sve strane pričao, a uz to i u svojoj novini, objavljivao da je „bilo vrijeme da kriminalac Džaferović padne i završi u zatvoru”.
To isto govorio je i za Edhema Bičakčića nakon što je ovaj nešto kasnije otišao s funkcije federalnog premijera. Koju godinu kasnije, Džaferović i Bičakić postaju najveći prijatelji Radončića, zaštitnici njegovih malverzacija i njegovi financijeri. Potpuno nezakonito, Džaferović daje Radončiću iz kase Razvojne banke 22 milijuna maraka. A na direktorski položaj u Razvojnoj banci postavlja ga Sulejman Tihić, predsjednik SDA.
Ramiz Džaferović je sinonim za prevaru i korupciju od kako je došao na tu funciju. Privatnim i finansijskim vezama sarađivao je i s Sulejmanom Tihićem, Fahrudinom Radončićem, Hilmom i Mujom Selimovićem, Draganom Čovićem, Harisom Silajdžićem, Vahidom Hećom, ali i uhapšenim Kemalom Čauševićem…
Radončić je najviše reketirao Džaferovića
Kad god Radončiću zafalilo para išla je “rafalna paljba” po Džaferoviću. Kad ga je ovaj namirivao, nastupala je medijska tišina.
U izvještajima koje je Tužilaštvu Kantona Sarajevo ne tako davno dostavila Finansijska policija FBiH i na osnovu kojih je – nakon višemjesečnih predistražnih radnji – tužitelj Sanjin Bogunić i otvorio istragu protiv Džaferovića & company, ključne ličnosti su upravo direktor i predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH Džaferović i direktor revizorske kuće “Džaferović” u vlasništvu Ramiza Džaferovića, Nedžad Grcić.
Revizorska kuća “Džaferović” je zapravo funkcionirala kao ključni filter za dobijanje kredita Razvojne banke i na taj način – izračunala je Finansijska policija FBiH – Džaferović je ostvario dobit od 3,3 miliona KM, pri čemu nisu nimalo nevažna saznanja Finansijske policije o Džaferovićevim klijentima, enormnoj visini plaće, bahatom trošenju silnih para na reprezentaciju, pa čak i uvođenju u portfolio banke namjenskog stambenog kreditiranja uposlenika ove ustanove.
Povlašteni krediti realizirani su uz povlaštene kamate, a sve je to rađeno novcem poreskih obveznika Federacije, recimo onih istih radnika brojnih javnih preduzeća kojima su krediti trebali za izvoz i razvoj, no ipak su – umjesto u konsolidiranju kompanija – završavali u betonu i fasadama Fahrudina Radončića.
Nije, naravno, nikakva novost da Avaz i Radončić, inače najomiljeniji Džaferovićev klijent koga istraga o Razvojnoj banci ne može mimoići, na ovakav način zastupa “drugu stranu”: eklatantan je bio primjer Avazove odbrane Muhameda Alija Gašija kada su tvrdili kako će “Tužilaštvu Kantona Sarajevo za dokazivanje trebati vidovita Džemila”, no Džaferović se od Gašija ipak razlikuje u nekoliko bitnih činjenica.
Suljo ga je postavio i pogriješio: Novcem svih nas Džaferović Radončiću i Keljmendiju pravio carstvo
Slučaj “Razvojna banka – Ramiz Džaferović”:
1. Uništava povjerenje domaćih i inostranih investitora i time smanjuje mogućnost i šanse da se narodi koji žive u FBiH otrgnu iz kandži siromaštva, sjaše sirotinja sa Budžeta, te prijeti da se zatvore perspektive privrednog razvoja za narednih desetak godina;
2. Usmjerava javni novac prikupljen od privatizacije i iz Budžeta u projekte koje ni učenici prvog razreda ekonomske škole ni u šali ne nazivaju razvojnim projektima;
3. Usmjerava javni novac nekolicini izabranih tajkunskih familija, a prije svega u korist Fahrudina Radončića, medijskog hoštaplera i člana Keljmendijeve kriminalne organizacije;
4. Uništava ugled bankarskog poslovanja i revizorsku etiku uopšte – ne postoji direktor banke na cijelom Planetu da on lično revidira klijente banke i time uzima “pred-reket” za buduću dodjelu kredita pod povoljnim stopama;
Po naređenju Fahre od Gusinja Džaferović je odbio dati kredit i Selimovićima koji su sada propali
5. Nekoliko javnih institucija je uključeno u zataškavanje skandala, jer se moć uvukla duboko u javnu upravu.
Ramiz Džaferović je ozbiljan kriminalac. Njegovom smjenom prekinut je dotok svježeg novca mnogim političkim kriminalcima, a prije svega Rahrudinu Radončiću. Zbog toga ovih dana očekujte tešku artiljeriju zbog odluke da se skloni s pozicije i strpa u zatvor gdje mu je i mjesto!